АктуалноГласовеМненияНовини

Славчо Атанасов: И бюджет 2020 – продължение на модела „Тотев“

„Нищо под ново под слънцето“

автор: Славчо Атанасов

Пловдив има вече бюджет за 2020 година. Ако трябва да определим кратко какъв е този бюджет е „ продължение на модела Тотев”. Случайно или не, размера е един същ 343 млн.лв. и за 2019 и за 2020 година, въпреки че държавата дава повече на Пловдив 20 млн.лв., но това са пари за държавно делегирани дейности – увеличаване на заплатите на администрацията. Общината си признава, че през миналата година не са събрани 20 млн.лв. от собствените приходи. Сега отново са планирани 160 млн.лв. собствени приходи, които отново няма да бъдат събрани. Това е опит да се съхрани капиталовата програма поне на книга, защото истината е, че собствени приходи за инвестиции няма.

Разходите са почти изцяло за текущи дейности. За заплати и осигуровки са предвидени 198 млн.лв., за издръжка – 95 млн.лв., за субсидии – 13 млн.лв. и други текущи разходи – 4 млн.лв. Така за осигуряване дейността на 10 313 души ще отидат 310 млн.лв. или 90% от всички разходи. Няма нито едно предложение за редуциране на този персонал и за намаляване на административните разходи. Напротив за първи път Пловдив ще се управлява от 36 кметове и зам. кметове, които могат да организират баскетболен турнир от 6 отбора.

За основен ремонт и нови материални активи са предвидени 33 млн.лв., които в голямата част са от преходния остатък от 24 млн.лв. Реално надутите собствени приходи на книга ще се отчетат пак с 15-20 млн.лв. по малко и няма да има никакви собствени пари за инвестиции. Ще се разчита само на кредити и европейски програми. Не случайно кметът не поема ангажимент за нито един голям обект в тази година. Фрапиращ пример е ремонта на Кукленско шосе, който е по договор 6 млн.лв. ✅За 2020 година са предвидени само 1 млн.лв., с тези темпове ремонта ще приключи следващия кмет. Такива примери са десетки, дори за подлеза Модър – Царевец се обещава тази година да започне строителството , ако стане готов през тази година проекта ?! С този проект общината играе 9 години на „тука има, тука нема”.

Кметът не направи ясен анализ на ситуацията и не посочи реалната ситуация, в която е докарана общината след 8 години управление на Тотев. Някак срамежливо отбелязва, че по редица обекти има неразплатени разходи. Дори и за ремонта на площад Централен не са платени над 2 млн.лв., подобна е ситуацията на кръговото на Адата и бул. Северен.

Димитров не смее да каже истината за управлението на Тотев и така поема отговорността за тежкото финансово положение на общината. Така той надгражда „модела Тотев” и не реформира структурата на управление на общината. За момента няма никакъв шанс за решителна промяна и развитие на града с темпове, които наблюдаваме в София, Варна, Бургас и други градове.
Нищо ново под слънцето.

Източник: личен профил във Фейсбук

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

14 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина