АктуалноГрадътИзпод тепетоМненияНовини

Правителството обяви югоизточния обходен път на Пловдив за обект от национално значение

Облекчават се процедурите за изграждане на трасето

Правителството реши да обяви участък от републикански път II-56 Брезово – Пловдив – Път 11-86, от км 90+000 до км 102+820, за обект с национално значение и за национален обект. Така ще се ускорят процедурите по одобряване на инвестиционните проекти и издаване на разрешения за строеж, и ще могат да се използват облекчения в процедурата за отчуждаване на имоти – частна собственост, необходими за уширение на пътя и неговата модернизация.

Бързо разрастващите се в икономическо отношение Пловдив и областта налагат необходимостта от своевременното развитие и разширяване на пътната мрежа, като особено важно е изграждането на околовръстен път на областния център. Трафикът по път II-86, който частично обхожда града от югозапад, е изключително натоварен и голяма част от транзитните потоци преминават през града по трасето на републикански път 1-8 „София- Пловдив-Хасково“.

Пловдив, като областен административен център, все още няма окончателно завършен околовръстен път при пътен възел „Скобелева майка” до Асеновградско шосе  Пловдив. Поради това значителна част от транзитните потоци преминават през града. Доизграждането на югоизточния обход на Пловдив е от изключително значение за осигуряване на най- кратка комуникационна връзка с контролно-пропускателните пунктове при Рудозем, Златоград и Маказа и облекчаване на транзитния трафик с Гърция и Турция. Югоизточният обход ще осъществява пряка връзка на съседните области – Смолян, Кърджали и Хасково с АМ „Тракия“ и републикански път 1-8 (международен път Е-80), което е от изключителна важност в социален и икономически аспект.

Пловдив е градът в България с най-много и най-големи икономически зони около него, които все повече се разрастват. Нараства и значението на гражданското летище в Крумово, което именно чрез изграждането на югоизточния околовръстен път ще получи пряк достъп до АМ „Тракия“. Структуроопределящо за икономиката на областта и държавата е и предприятие „КЦМ“ АД, които заедно с развиващите се икономически зони „Тракия“ и „Марица“, в които ускорено се изграждат и в момента заводи за автомобилни части, определят Пловдив като център за сериозни инвестиции. Всичко това допринася за нарастване на товарните и пътнически превози по съществуващата пътната мрежа, която е с почти изчерпана пропускателна способност.

След завършването на югоизточния околовръстен път (Път II -56 „Брезово – Пловдив – Път II-86“, участък от км 90+000 до км 102+820), ще се даде възможност товарните превози да достигат до новоизградения интермодален железопътен терминал край Пловдив. В резултат се очаква многократно увеличение на транспортния поток.

За реализацията на последния сегмент от обхода – участъкът от км 98+000 до км 102+820 е сключено споразумение за сътрудничество между община Пловдив и Агенция „Пътна инфраструктура“. Изготвени са технически проект и парцеларен план, чието процедиране предстои.

Ползите от изграждането на югоизточния околовръстен път на Пловдив надхвърлят рамките на област Пловдив и имат съществено значение за развитието на всички области от Южен централен район.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

8 коментари

 1. Околовръстния път на жк . Тракия не е ремонтиран от както се помня, той за това е празен.

 2. 2 мерки за трафика в града:

  – връзка между Тракия и Кичука – сега трябва да се минава през Сточна гара, което е безумие.

  – разширяване на съществуващото Околовръстно.

  Всичко е ток и жици.

  А изграждането на път от Скобелева майка до Асеновградско е от второстепенно значение – през “околовръстното“ на Тракия има такъв път – широк и винаги почти празен.

  1. Истина е , че трябва връзка от Южен към магистрала Тракия, но тя ще е чрез околовръстните артерии, колкото до околовръстното на Тракия то е много натоварено целодневно, затова ако направят по-скоро връзката Скобелева майка- Асеновградско ще се облекчи трафика, връзката за м. Тракия ще е по-лесна и бърза за хората от Южен освен това ще се направи кръговото в края на града , кръстовище което сега създава само проблеми, но всичко вече се прави дано стане по-скоро

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина