АктуалноКриминалеМненияНовиниПод ножаРазследване

Потребители на програмата „Топъл обяд“: На Титюков му трябват подписи за изборите, събира ги в социалните кухни

Възрастни хора в неравностойно положение сигнализириаха в Под тепето, че им събират личните данни, под заплаха за храната

Георги Титюков: Събирани са подписи, но за почетно гражданство на Лука Станчев

Таня Грозданова

Пенсионери в неравностойно положение, които посещават социалните трапезарии към Община Пловдив, се обърнаха към редакцията на Под тепето със сигнал за това, че служители на администрацията ги притискат да дадат трите си имена, ЕГН и подпис за издигане на кандидатурата на заместник-кмета по „Социална политика, спорт и младежки дейности“ Георги Титюков за предстоящите местни избори през октомври.

Организацията е следната: в помещенията, където се раздава храната пристига съответният отговорен за обекта служител на общината (бел.авт.: в редакцията разполагаме с имената им). Обикновено те посещават кухните веднъж седмично за обмен на документи, тези посещения са допълнителни. Те се изправят до масата за раздаване и приканват дошлия абонат на социалната трапезария да даде личните си данни и да се разпише на един списък, с обяснението, че на господин Титюков не му стигат 5000 подписа, за да бъде издигнат като кандидат за кмет на Пловдив. (бел. авт: всъщност за регистрация на партия в ЦИК и ОИК за местните избори по закон са необходими не по -малко от 2500 подписа.)

Една част от социално слабите столуващи се подписват безрозпотно, други започват да задават въпроси. Репортер на Под тепето посети инкогнито 5 от 10-те центъра за разливане на храната и се увери на място в три от тях, че подписи и лични данни се събират. И трите трапезарии са в широкия център на града.

Акцията върви усилено в разливните помещения от 2-3 дни във времето от 10 до 12-13 часа. На тези, които не са подписват доброволно, им се втълпява, че единственият им топъл обяд „зависи от този човек и ако искат да ядат, трябва да го направят“. В противен случай, ако той не е следващият управник на града, програмата може да бъде прекратена – това е следващият аргумент.

Понеже голяма част от столуващите ползват услугата от нейното стартиране (през м. октомври 2016 г.) и са познати на служителите, които са натоварени от партийната централа на „Кауза Пловдив“ да събират парафи, и за последните е ясно, че те са привърженици на други политически сили, то за тези социално слаби хора има друга мантра: „Абе ти се подпиши, пък после си гласувай за ГЕРБ/БСП и т.н., никой няма да разбере.“

Тези от абонатите на услугата, които не са си носели личните карти, са инструктирани да си ги носят следващия път.

Хората, които ни потърсиха, се чувстват не само притиснати, но и употребени. „Те ни манипулират за един комат хляб и една паница манджа,“ разказва възрастен мъж с треперещи ръце и насълзени очи. Обясниха ми, че ако искам да получавам храна, трябва да си дам подписа и данните. От Титюков зависело програмата да продължи, а ако не е той кмет можело и да я отрежат,“ продължава беловласият мъж.

Информацията, която видяхте до тук, успяхме да потвърдим не само на място в центровете за разливане на храната, но и от служители на общината, които въпреки заплахата за работните си места, също обясниха схемата. Естествено, тези хора пожелаха анонимност.

Тук е мястото да припомним, че проектът „Обществена трапезария на територията на Община Пловдив“, изпълняван по ОПХ ФЕПНЛ от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица се реализира въз основа подписан на 21.10.2016 г. договор за безвъзмездна финансова помощ /ДБФП/ между Управляващия орган /УО/ на ОПХ ФЕПНЛ и община Пловдив. Услугата по проекта е за срок от 39 месеца (до края на2019 г.), ежедневно, в работните дни.

От Еврокомисията инспектираха социална трапезария в Пловдив на 12 юни 2018-а година, когато лично Заместник-главният комисар на Генерална дирекция „Трудова заетост“ към Европейската комисия – пловдивчанката Андриана Сукова – Тошева опита храната на нуждаещите се и се убеди, че е вкусна в пункт в район „Централен“ по проекта „Топъл обяд“.

Представителите на ЕК разговарят с ползвателите на услугата
Представителите на ЕК разговарят с ползвателите на услугата

На мястото, което виждате на снимките, тогава г-н Титюков казва: „Приготвяме храната на едно място и я разнасяме в 10 пункта в шестте района на града. Така обхващаме 2060 потребители“, заяви Георги Титюков. (бел.авт: цифрата е опасно близка до необходимата за регистрация на партия в ЦИК и ОИК. виж по-горе)

В сайта на Община Пловдив пише, че Дейностите по проекта са насочени към осигуряването на подкрепа за най-уязвимите групи на населението. Включените потребители са лица и семейства на месечно социално подпомагане; лица с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях; самотно живеещи лица и семейства, получаващи минимални пенсии – за осигурителен стаж и възраст; за инвалидност; наследствени пенсии; пенсии, несвързани с трудова дейност ; скитащи и бездомни деца и лица; лица от уязвими групи – граждани на трети страни.

Интересно какво би казала Еврокомисията, като разбере за какво се ползват данните на най-нуждаещите се пловдивчани!?

По законите на етичната журналистика потърсихме за коментар и зам.-кмета на Община Пловдив по „Социална политика, спорт и младежки дейности“ Георги Титюков, който е и лидер на „Кауза Пловдив“. Открихме го на семинар извън града. Ето какво каза той, след като го запознахме със сигнала и нашето разследване:

„Не знам за такова нещо. Това звучи несериозно. Още не е готова бланката на ЦИК за подписите и на мен ми прилича на активно мероприятие срещу председателя на ПП „Кауза Пловдив,“ заяви в коментара си Георги Титюков.

По думите му, общинските съветници от „Кауза Пловдив“ са подели инициатива да внесът предложение в местния парламент за даване на званието „Почетен гражданин на град Пловдив“ на покойния дългогодишен председател на Гражданския клуб Лука Станчев.

„Това е единствения вариант, за който се сещам да има вероятност да са събирани подписи“, каза още зам.-кметът.

Той обеща да говори с ръководителя на проекта „Топъл обяд“ Елена Шопова и да проучи въпроса.

Георги Титюков се свърза с нас, след разговора си с Шопова и разказа, че действително в три от помещенията в район „Централен“ (бел. авт: цифрата съвпада с тази от журналистическото ни разследване, но не й повода за събиране на лични данни, според нашите независими източници) са събирани подписи, но те били за Лука Станчев. В това го уверила ръководителката Шопова.

Пред репортера ни Георги Титююков заяви, че е казал на г-жа Елена Шопова повече да не се събират никакви подписи в помещенията на социалните трапезарии с мотива, че тези хора са много притеснителни. „Макар, че това да събираш подписи не е престъпление,“ вметна той. И допълни, че ако се събират подписи, то това ще става отвън, пред помещенията.

Зам.-кметът по социална политика обеща да покаже въпросната подписка на Под тепето. Очаква ме го.

2060 социално слаби пловдивчани получиха храна, като подарък за Коледната трапеза

Георги Титюков: Свършихме отлична работа за кратко време, предстои ни още много

Очаквайте продължение по темата

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

6 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина