Пазете беседката на Вазов!

Актуално Градът Живот Забравеният град Култура Новини

Строителство започна около култовия павилион на ул. “Велико Търново”

Любимата на Иван Вазов беседка пази спомена от посещението на писателя в Пловдив повече от сто години. Преди няколко дни около нея започна нов строеж. Павилионът се намира непосредствено до Цар Симеоновата градина в двора на една от къщите по улица “Велико Търново”.

Къщата, в чиито двор се намира беседката, е построена през 1913 година от богатия пловдивчанин Личо Личев. Павилиона Вазов посещава при посещението си под тепетата през 1920 година, като след като прекарва много време там, постройката получава символично и неговото име. Любопитно е, че свързано с това посещение и съседната улица “Станционна” (т.е. тази, която стига до гарата) по-късно се преименува на сегашното си име “Иван Вазов” по предложение на видни пловдивчани.

Настоящият строеж в частния двор, поне засега изглежда, че не засяга беседката, която сама по себе си не е в перфектно състояние. Под тепето ще следи състоянието на иначе скритата в двора култова постройка, за чиято пловдивчани вече изразиха призив, че тя трябва да се запази, без значение от останалите идеи на собствениците.

Споделете ни във:

6 коментара за “Пазете беседката на Вазов!

  1. Само да знаете, че истинската беседа не съществува. Това е новопостроена преди 15-ина години! ПРОВЕРЯВАЙТЕ СИ МАЛКО ИНФОРМАЦИЯТА!!!

  2. Идеята е добра, добре ще е да има пейка с бронзова статуя на Вазов в ъв парка или пред входа на националната библиотека

  3. Добре е да следите, да, също – какво се случва с тютюневия склад, центр. офис на Вазов и Ксентий Велешки? Разпада се поголовно, но това стана запазената марка на ГЕРБ, живата история на града се првеърна в неоселски барок!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.