АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеЗабравеният градКултураНовини

Пазете беседката на Вазов!

Строителство започна около култовия павилион на ул. „Велико Търново“

Любимата на Иван Вазов беседка пази спомена от посещението на писателя в Пловдив повече от сто години. Преди няколко дни около нея започна нов строеж. Павилионът се намира непосредствено до Цар Симеоновата градина в двора на една от къщите по улица „Велико Търново“.

Къщата, в чиито двор се намира беседката, е построена през 1913 година от богатия пловдивчанин Личо Личев. Павилиона Вазов посещава при посещението си под тепетата през 1920 година, като след като прекарва много време там, постройката получава символично и неговото име. Любопитно е, че свързано с това посещение и съседната улица „Станционна“ (т.е. тази, която стига до гарата) по-късно се преименува на сегашното си име „Иван Вазов“ по предложение на видни пловдивчани.

Настоящият строеж в частния двор, поне засега изглежда, че не засяга беседката, която сама по себе си не е в перфектно състояние. Под тепето ще следи състоянието на иначе скритата в двора култова постройка, за чиято пловдивчани вече изразиха призив, че тя трябва да се запази, без значение от останалите идеи на собствениците.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

6 коментари

  1. Добре е да следите, да, също – какво се случва с тютюневия склад, центр. офис на Вазов и Ксентий Велешки? Разпада се поголовно, но това стана запазената марка на ГЕРБ, живата история на града се првеърна в неоселски барок!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина