АктуалноГрадътНовини

Общината опрощава данъци и такси, за да подкрепи бизнеса в кризата

Стадионите ще се строят, само публичните инвестиции генерират устойчиво развитие във време на стагнация, казаха от общината

Без такса тротоарно право до края на годината, разсрочване на концесиите и опрощаване на патентния данък за три месеца – това са част от мерките, които Община Пловдив ще приеме за подкрепа на микро и малкия бизнес в условията на криза. Това съобщи днес зам.-кметът Илия Кирчев. Предложението ще трябва да премине през Общински съвет и това ще стане на първата възможна сесия.

Ако мерките се приемат, такса „Тротоарно право“ няма да се събира от времето на обявяване на извънредното положение до края на годината.

Ще се разсрочат всички концесионни такси за 2019-а година, а тези за 2020 ще се начисляват пропорционално само за времето, в което обектите са работили. Заведения, които ползват общински паркинги, ще са освободени от плащане за времето, в което не са работили.

Спира се и плащането на патентен данък за три месеца, до месец май включително, за тези, които дължат такъв. Ако някой е платил данък за март, то той ще се счита за платен за юни.

Големите инвестиционни проекти обаче няма да спират, съобщи зам.-кметът. Във време на глобална стагнация единствено публичните инвестиции могат да генерират растеж и заетост, каза той.

Инвестиционната програма на общината ще се развива. Водният проект, включващ пречиствателна станция и рехабилитация на водопровода в район Северен, ще се реализира и ще се рестартира от понеделник. Ще се реализира Модър-Царевец, за когото се очаква старт на строежа през лятото. Ще се довърши булевард „Северен“, когато се осигури финансиране.

Двата стадиона – на Ботев и Локомотив, за които правителството отпусна пари – също ще стартират при първа възможност, съобщи зам.-кметът. Проектира се мост над река Марица по бул. „Копривщица“, инфраструктурата на Гладно поле пък ще започне да се строи съвсем скоро, добави Кирчев.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина