АктуалноЗдравеНовиниПУЛС

Народното събрание да гласува извънредно положение във връзка с коронавируса

Това ще предложи МС по предписание на Националния щаб за борба с разпространение на COVID-19, стана ясно след двучасовото извънредно заседание на правителството тази нощ (ВИДЕО)

Бойко Борисов: „Единствено и само дисциплината, единствено и само спазване на мерките може да ни помогнат да се справим с тази ситуацията!”

Министър-председателят Бойко Борисов обяви, че правителството ще предложи на Народното събрание да бъде обявено извънредно положени във връзка с COVID-19.  Съобщението бе направено след двучасовото извънредно заседание на МС тази нощ, съвместно с Националния щаб за борба с разпространение на вируса.

Борисов припомни, че втори ден в страната има увеличаване на броя на заболелите и отчете, че това е така във всички европейски държави, които тепърва въвеждат строги мерки, а България ги е въвела още в края на миналия месец.

„Ние сме въвели мерки, които обаче не дават резултати в една конкретна област. Днес ни избягаха 14 човека,” заяви Борисов, като визираше пациенти със съмнения за заболяването, които са отказали хоспитализация.

По думите на премиера това е безотговорно и той намекна, че ще се внесат промени в закона, които да инкриминират отказа от карантина заради коронавируса.

Бойко Борисов изрази надежда всички парламентарни групи да подкрепят предложението за обявяване на извънредно положение.

По думите му, това ще даде възможност да бъдат затваряни училища, детски градини, университети, игрални зали, заведения и други.

Борисов съобщи, че е наредил на Министерство на външните работи да забрани пътуванията на българите в конкретни страни. Очаква се това да стане най-късно до седмица. Като информацията ще се подновява много бързо. Ще бъде обявено и гражданите на кои държави няма да бъдат допускани в България.

Премиерът посочи, че единствено и само дисциплината, единствено и само спазване на мерките може да ни помогнат да се справим с тази ситуацията.

„За да има спокойствие и да се знае колко е важно бързо да излезем от тази ситуация, защото размерите на щетите в световната икономика ще надминат в пъти, това което е в момента. При положение, че държавите не работят няма събираемост”, посочи Бойко Борисов.

Обявяването на извънредно положение ще даде възможност за по-пълноценно използване на силите на реда и армията в ограничаване на разпространението на заразата.

Премиерът посочи, че сега е моментът да се организираме като общество и да покажем патриотизъм. Той даде идея студентите, които са свободни от лекции да пазаруват за уязвими възрастни хора, например.

Вижте изявлението на председателя на Щаба ген.-майор Мутафчийски.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина