АктуалноБългарияЖивотЗабавлениеНовиниФоторепортаж

Най-популярният маршрут от Града под тепетата

От Пловдив до Бачковския манастир и Асеновата крепост в снимки

Текст и снимки: Петя Банкова, стажант

Лятото е към края си, но сме благодарни, че уикенди има във всички сезони. Ако имате планове за тези почивни дни, насладете се на фоторазходката на Lost in Plovdiv до Бачковския манастир и Асеновата крепост, за да се вдъхновите за следващия маршрут.

Намиращ се на по-малко от 30км разстояние от Пловдив, Бачковският манастир е вторият по големина в България. Пътят до него не отнема много време, но е изключително зелен и красив, особено през пролетта и лятото. Когато пристигнете може да хапнете вкусно в някой от ресторантите, но за да „преживеете” истински пътешествието до Манастира, седнете в Ресторант „Водопада”, който освен вкусна храна предлага дебела сянка и красива гледка към скалата с водопада, на който е кръстено мястото.

По пътя от ресторанта до Манастира, който е около 5 минути пеша, можете да си купите истински пчелен мед, домашно сладко, биволско кисело мляко, дървени и керамични съдове. Бачковският манастир е много популярен и именно затова е трудно да се посети без да има голям приток на хора, но хубавото е, че атмосферата в двора е някак по-истинска, когато той е пълен. По пътя и в двора на Манастира на няколко места има чешми с питейна вода, като тези в двора са с много интересни орнаменти.

Една от причините много хора да посещават Манастира е чудотворната икона Св. Богородица, която се намира вътре и на която хиляди да се молят и благодарят. Можете да запалите свещ, да се разходите, да видите красивите стенописи и икони във вътрешната част на Манастира, а след това да си починете на сянка под високата секвоя, посадена пре 1958г. от йеромонах Наум.

Всеки, посетил Манастира си тръгва някак по-пречистен – от ежедневието, от града, от грижите си. Ако имате време и не сте посещавали Асеновата крепост, то можете да го направите на тръгване от Бачковския манастир, а защо не и на отиване към него.

Гледката от върха е прекрасна като има намаления на входа за деца и групи. Посещението на крепостта е свързано и с посещението на църквата „Св. Богородица Петричка”. Трибагреникът, до който се стига по каменни „стълби” над църквата е популярно място за снимки на Асеновата крепост.

Екипът на Lost in Plovdiv гарантира, че това „бягство” от Града под тепетата си заслужава, защото след това ще се чувствате заредени с положителни емоции от красивата природа около Манастира и гледката над църквата.

Източник: Lostinplovdiv.com

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина