АктуалноГрадътНовини

Надраскаха Сахат тепе/ Изчистиха Сахат тепе

Месеци наред това са заглавията в медиите, свързани с хълма

ОП „Чистота“: Засилваме мерките срещу нарушителите

Само ден, след като Под тепето откри портрета на големия художник Димитър Казаков – Нерон, който успя да избегне пясъкоструйнта машина на комуналното дружество върху сиенитните скали на Дановия хълм и ви показа новите грозни надписи там, от ОП „Чистота“ сигнализираха, че проблемът отново е завладял тепето.

Склоновете на Дановия хълм /Сахат тепе/ пак са надраскани, алармира директорът на ОП „Чистота“ Иван Стоянов. Последните „творения“ с разноцветни спрейове са от миналия уикенд. На среща с ръководителите на „Общинска охрана“ и Общинска полиция е решено, докато администрацията на район „Централен“ реализира проекта за видеонаблюдение, патрулни двойки да засилят проверките по тепето.

От началото на май до края на юли екип на „Чистота“ всекидневно качваше по тепето специализираната машина за премахване на графити с пясъкоструйка, а за най-високите места се наложи използването и на автовишка. Навсякъде драсканиците бяха почистени: по стълбите, парапетите, Часовниковата кула, дори върху най-малкия камък.

Най-трудоемко се оказа премахването  на рисунките от скалите, което се изпълни по предписание и инструкции от Националния институт за недвижимо културно наследство, припомни Иван Стоянов. Цяло лято многократно бяха заличавани и появили се междувременно нови шарении по хълма, обявен за природна забележителност.

„Всеки хванат да драска подлежи на санкции. Когато „художниците“ са непълнолетни, се съставят актове на родителите“, предупреди директорът на „Чистота“. Той призна, че е получавал сигнали дори от чужденци и му е изключително неприятно след огромните усилия и труд, който полагат служителите на предприятието, градът да се загрозява по този безподобен начин.

Иван Стоянов призова пловдивчани да пазят и да проявяват нетърпимост, а ако станат свидетели на вандалски прояви – да реагират, като поне позвънят на тел. 112.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина