АктуалноГрадътИзпод тепетоМненияНовини

Мина и последната отчуждителна процедура за локалите на Асеновградско шосе, започва изграждането им

Проведена е обществена поръчка за проектиране по 3 обособени позиции за Околовръстното на Пловдив

Започва изграждането на локалите по Асеновградско шосе, след като всички отчуждителни сделки са приключени, както и съдебните дела. Преди два дни е влязла в сила и последната заповед за отчуждаване. Има технически проект, който вече е съгласуван с  институциите. Избрана е фирма за строителен надзор и няма жалби. В момента тече изменение на кадастралните карти на трите засегнати общини –Куклен Асеновград Родопи, за да  се отбележат имотите като общински и да се учреди право на строеж в полза на АПИ.  Това се разбра от днешната среща в областна управа с представители на общините, Областно пътно управление, инженери и проектанти. На нея бяха обсъдени  етапите на реализация и сроковете за изпълнение на най-важните пътни проекти в областта.

„Важното е, че  изпълнението на локалните платна на Асеновградско шосе беше спасено, тъй като имаше риск отчуждителните процедури, проведени от община Куклен да бъдат погасени и всичко да започне отначало. Причината  бе, че община  Куклен нямаха средства да заплатят имотите за отчуждаване. След разговори  с АПИ и МРРБ и  денонощно комуникация  с общинското ръководство на Куклен, в последния момент успяхме да сключим ново споразумение с АПИ и парите бяха преведени на община Куклен. Има избран изпълнител и очаквам съвсем  скоро да започне строителството на локалите”, обясни Дани Каназирева.

По думите й  активно се работи и по проекта за Околовръстното шосе на Пловдив. Проведена е обществена поръчка за проектиране по 3 обособени позиции. На 24 февруари комисия по избор е дала 5 дни срок с указания към фирмите. Очаква се да бъдат определени изпълнителите  и да се сключат договори за проектиране.

Друг приоритетен  проект е изграждането на  Югоизточният  обход. Вече е свършено всичко необходимо за изясняване  статута на земята и парцелите за отчуждаване. Минало е и съгласуването  в Службата по геодезия, картография и кадастър и  Областната земеделска служба реши проблема с категоризацията на 8-те проблемни имота. Според Каназирева  най-голямата опасност  да се забави реализацията идва от факта , че обектът е от национално значение и задължително трябва  да мине през  МОСВ.  Екоминистерството трябва да прецени дали обектът трябва да мине само с преценка за въздействие върху околната среда или с ОВОС. Искането е входирано на 31 януари.

„Чакаме от МРРБ нова заповед за разрешение за изработване на парцеларен план. След което, да бъде обявен и съгласуван  и  да се проведе обществена поръчка за изпълнение на обекта. Важна подробност е, че тук отчуждителните процедури не спират строителството”, поясни областният управител.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина