АктуалноКриминалеМненияПод ножа

Когато убиха Виктория и след това

Това убийство валидира разделението в обществото

Веселина Божилова

Обществото има нужда от герои. Журналистическата гилдия има нужда от герои. Разни партии и организации имат нужда от герои. Така едно чисто криминално убийство за няколко дни се превърна в катализатор на всички тези нужди. Докато едно малко дете ще израсне без майка си. Освен катализатор, това убийство, този безсмислено и жестоко погубен млад живот стана мярка за поносимост. И валидира на практика несбъднатите мечти на мнозина. Валидира със сигурност и разделението в обществото.

Вярвам на твърденията, че са заловили убиеца. Вярвам, че е този, когото посочват. Това го пиша, защото конспиративните теории все още вървят, макар и със затихване. Когато си натрупал вече към 40 годишен журналистически опит, част от него в криминалната тема, ти е ясно още от самото начало, че става дума за криминално деяние. Не за поръчково убийство. Това, което стана в Русе, е ставало и на други места, включително в Пловдив. През юни 1982 година в храстите край Братската могила откриват момиче, убито по същия начин. Става ясно, че убиецът е същият, лишил от живот две години преди това лаборантка на „Българска роза“ край Зелениково. Това е най- тежкият случай на пловдивските криминалисти отпреди 1989-та година и много прилича на убийството край тихия бял Дунав. Злото не е приоритет на днешните времена, винаги си го е имало. Сексуалният нагон, водещ в подобни престъпления, също винаги е съществувал. Жертви винаги е имало. Тогава първото убийство остава неразкрито две години, макар доста хора да са знаели. Убийството в Русе го разкриха за дни. Дали ще сложим точка по въпроса?

Аз лично не, защото убиецът се оказва от оная група хора, които продължавам да разследвам с години и виждам нещо, което никак не ми харесва.  Те самите се наричат цигани, но по- често турци. Ние им казваме роми.  Северин за мен се оказва готов краен продукт на една тенденция, която наблюдавам от години. Симпатичен, с  гелосана прическа, с тесни дънки, със самочувствие. Най- вероятно е ходил на училище до някой клас, още по-вероятно е неграмотен. Само тази година МОН отделя 25 млн лева за борба с неграмотността, като най- голямата група хора се оказват точно роми на възраст от 16 до 29 години. Те подлежат на задължително обучение до седми клас, което ще рече, че все пак би трябвало да са грамотни. Но не са. Някои завършват и по- нагоре и пак трудно се справят. Системата се опитва по някакъв начин да ги приобщи, но като цяло ги е сегрегирала в отделни училища, в които си отличник,ако успееш да си напишеш името. Тези деца, родени след 90-та, доста от тях вече родители, вървят в живота по съвсем друг път от своите родители, още повече от дядовците и бабите си. Дядовците им са по- грамотни от тях. Те обикалят Европа, за тях е достатъчно да им се обадят вечерта, че се отваря утре работа в Германия, за да тръгнат. Отиват и се връщат, някои с придобити навици за хигиена и труд. Най- младите, обаче, сред които е и Северин, по- скоро попиват поведението на емигрантите в Европа, тяхната ненаказуемост.

Защо да не вярваме, че този млад циганин- ром, е извършил престъплението? Преди дни премина в Германия процес срещу четири още по-млади момчета от циганския етнос от България, които бяха изнасилили  там 14 годишно момиче. Пак наш представител на този етнос в Европа ритна на стълбите жена в Европа. Когато убиха Виктория, беше страшно, защото първоначално си помислихме, че това е посегателство върху свободата на словото. Сега пак е страшно, защото в ромските махали на България растат много хора, които изглеждат по същия начин като убиеца. Дали имаме още някакъв шанс да повлияем върху това, да си отглеждаме собствени бежанци, които правят каквото си искат? Съмнявам се.

Впрочем най- тъжни от това, което става, са възрастните в ромските махали. Всичко това се случва пред техните очи, както и пред очите на институциите. Повярвайте ми, този път те са от една страна.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина