АктуалноГрадътКултураНовини

Искат възможност за дългогодишно финансиране на пловдивските фестивали

Общината събра културните оператори в Пловдив на голяма среща в ГДК „Борис Христов“

Нужно е да рестартираме диалога между всички организации, смята Александър Секулов

Има идея Кино Космос също да стане част от Градска художествена галерия

Десетки хора на пловдивската култура – артисти, културни оператори, директори на институции и други се събраха на голяма среща в Конферентната зала на ГДК „Борис Христов“ тази сутрин. На събирането се предложиха много идеи, които тепърва ще се конкретизират и оформят, като това е само първа от много подобни работни срещи, категорични бяха участниците в нея. В домакин и модератор на срещата се превърна община Пловдив, като лично кметът Иван Тотев участва активно в разговорите.

Започна диалог, който от години не се случваше в пловдивската култура, коментира драматургът Александър Секулов. Големият недостатък, от който се губи много потенциал за развитие е липсата на диалог между отделните институции и артисти, добави той. Секулов добави положителна оценка на разговорите, които са се провеждали конструктивно и без излишни пререкания.

Сред основните идеи са създаването на общ фонд от международни контакти, който да е споделен между различните институции. Театърът има едни контакти, операта – други, „Пловдив 2019“ – трети, и така е с всички останали организации, но те не са споделени и различните организации не могат да се възползват от тях, коментираха участниците. Всички се обединиха около идеята, че този общ публичен списък контакти ще е полезен за цялата културна общност.

Другата важна идея бе свързана с дългосрочното планиране на големи проекти. В момента културният календар подкрепя проекти само за предстоящата година. Много от по-мащабните идеи в сферата на културата обаче предполагат планиране за няколко години напред. Културните оператори се обединиха около тази идея да се изработи механизъм, чрез който да се осигурява финансирането за определени проекти за няколко 2-3 години напред. Представителите на общината също са приели идеята, но предстоят още разговори как точно може да се структурира това.

Бъдещето на различни културни пространства в града също влезе в дебата. Все още не е ясно какво ще бъде управлението на новата галерия на „Гладстон“. Важното е да има добра поддръжка и всички художници да работим заедно, коментира Снежана Фурнаджиева от Дружеството на пловдивските художници. Вариантите са сградата да бъде предоставена на ДПХ или на Градската художествена галерия. По всяка вероятност пространството на бившия Детмаг ще бъде зачислено към ГХГ – Пловдив, като идеята на директорът Красимир Линков е тя да носи името „Пловдив 2019“. Предложи се преименуване различните пространства на „изложбени зали“, като така залата за Временни експозиции на Главната улица „княз Александър I“ ще се преименува на „Общинска изложбена зала“. Също към Градска художествена галерия може да премине и кино „Космос“, коментираха поканените на осъждането културни оператори.

В следващите месеци ще предстоят още подобни срещи в различен формат, категорични бяха както от общината, така и хората от сферата на културата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина