АктуалноБългарияГласовеГрадътИзпод тепетоМненияНовиниПод небето

Деца от Нови Сад дойдоха за шествието на 24 май под тепетата

Учениците от българското училище в сръбския град бяха изрисували специални плакати с буквите и дефилираха с връстниците си от Пловдив

Група деца от български произход, които живеят в сръбския град Нови Сад, пристигнаха специално в Пловдив, за да вземат участие в тържествата за 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Те за пръв път изживяха емоцията на този ден заедно с връстниците си от града на тепетата.

Учениците от българското училище в сръбския град бяха изрисували специални плакати с буквите и дефилираха с тях.

„Честит празник на всички български ученици и всички българи, които са запазили кирилицата и никога не са имали дилема дали да пишат на латиница!“ с поздрав започна разака си пред репортера ни Елена Велкович – председател на Българско културно дружество, което е създадено преди 5 години в сръбския град Нови Сад, автономна област Войводина.

Целта на дружеството им е да разпространява нашата култура.

„В тази връзка сме организирали едно училище веднъж седмично в неделя за деца с български произход. Ползваме базата на едно основно училище „Дж. Тошевич“, които са много любезни и са ни я предоставили безвъзмездно.

Училището ни е с 32 деца, не са много редовни, защото някои са малки и трябва да ги водят и взимат, други живеят в предградията, но опитвам да създавам и други мероприятия. Кандидатстваме по проекти в областта на културата. Имаме секция по рисуване. Там направиха тези красиви плакати с помощта на двама художници,  ръководителката и единия от тях са с български и сръбски корени,“ разказа развълнувана Елена.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина