АктуалноБългарияГероите на деняГрадътНовини

Гости от ОУ „Душо Хаджидеков“ гасиха „пожар“ в Пожарната (СНИМКИ)

На колко сантиметра виждаш в задимено помещение, много ли тежат ботушите на огнеборците, как се реже кола „като баничка“ – това са част от въпросите, с които децата отрупаха пожарникарите (ВИДЕО)

Таня Грозданова

Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Пловдив за пореден път доказа, че няма ден на отворените врати, защото техните винаги са отворени. Пловдивските огнеборци посрещнаха днес любознателни гости от Основно училище „Душо Хаджидеков“.

Учениците от Vти и и VI-ти клас видяха на живо техники за пожарна безопасност, които им демонстрираха лично началникът на Първа служба в Пловдивската пожарна главен инспектор Васил Димов и един от младите му огнеборци.

Освен големите червени специализирани пожарни коли и оборудването им, децата видяха как се слага противогаз, как се ползва кислородна бутилка и как се влиза в пожар.

Всички пробваха колко тежат пожарникарските ботуши и бутилките с въздух. Оказа се, че последните са с тежестта на ученическите раници и тук падна дружен смях, а едните и другите бяха единодушни, че не е лесно нито на пожарникарите, нито на учениците.

На колко сантиметра виждаш в задимено помещение? Какво е дихател? Какво е противогаз? Как се реже кола „като баничка“, за да извадиш оцелели хора при катастрофа? Това са само част от въпросите, с които децата отрупаха пожарникарите.

Млада госпожица се обърна лично към шефа на Първа служба с питането: „Вие, как решихте, че искате да работите точно това и какво учихте да станете пожарникар“.

Най-забавно на всички бе по времето на демонстрацията на гасене на огън с „маркуч“. Децата се включиха активно в „специалната операция”.

Всички научиха как да действат по време на инциденти и извънредни ситуации, както и правилата за безопасно боравене с огън, а накрая си тръгнаха с подаръци – книжки.

Докато те бяха на гости в пожарната дойде и млад татко с малкото си момченце.

Разбира се имаше и снимки за спомен с цялата техника на Пловдивската пожарна.

Винаги се радваме на такива посещения, коментира гл. инсп. Васил Димов.

Най-честите причини за огнените бедствия в Пловдив и региона са: неправилно боравене с отоплителни уреди, небрежност при боравене с открит огън и самотно живеещи хора, оставени на произвола на съдбата, разказа говорителят на пловдивската пожарна инспектор Цвятко Дешев.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина