АктуалноМненияНовиниПод ножа

Главният прокурор поиска имунитета на шестима депутати

Трима от тях са от „Воля“, двама от БСП и един от ГЕРБ

Това са: Елена Йончева, Георги Михайлов, Веселин Марешки, Кръстина Таскова, Пламен Христов и Борис Кърчев

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска депутатите да разрешат да се свали имунитета на шестима депутати, за да започне наказателно производство срещу тях. Трима от тях са от „Воля“, двама от БСП и един от ГЕРБ, съобщиха от държавното обвинение.

Цацаров е поискал отново да бъде свален имунитета на лидера на „Воля“ и зам.-председател на парламента Веселин Марешки, както и на депутатите му Кръстина Таскова и Пламен Христов. Причината са повдигнати обвинения от варненската прокуратура за изнудване. Преди повече от година Цацаров отново поиска имунитета на тримата, като сега се уточнява, че всеки от тях е изразил писмено съгласие това да стане.

Червената депутатка Елена Йончева е обвинена в изпиране на пари в особено големи размери. Сигналът е подаден от депутати от ГЕРБ, а Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство за извършени финансови операции с парични средства, присвоени от изпадналата в несъстоятелност банка КТБ, прикривани чрез офшорна компания.

При внасянето на сигнала през юли депутатът от ГЕРБ Делян Добрев обвини Йончева в съдружие с мажоритарния собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев. Тя отговори, че това няма да спре разследването ѝ за къщата в Барселона, препращайки към въртящите се в тези дни в социалните мрежи видеоклипове с анонимен автор, в които през описани свързаности се стига до внушението, че премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е купил за манекенката Борислава Йовчева къща за 2.9 млн. евро в Барселона, където тя живее с шестгодишната си дъщеря и родителите си, припомня Дневник.

Друг депутат от левицата – Георги Михайлов, е обвинен в умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни договори. В столичната градска прокуратура са постъпили материали от извършена проверка от отдел „Икономическа полиция“ на СДВР, с предложение за образуване на досъдебно производство. От тях, както и от приложените договори за доставка на медикаменти и консумативи се разбира, че към края на май тази година задълженията на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания – София (СБАЛХЗ ЕАД), към всички доставчици са в размер на 24.3 млн. лв. В периода от 7 май 2015 г. до 19 април 2017 г. директор на болницата и управител на търговското дружество е бил Георги Михайлов.

Борис Кърчев от ГЕРБ пък е обвинен в укриване на данъци в особено голям размер. Установено е, че през месеците юни – юли 2015 г., като управляващ „Би Би Си кейбъл“ ООД той избегнал плащането на данъчни задължения за 320 хил. лева. Проверката срещу депутата от управляващата партия е започнала след сигнали от гражданин и неправителствени организации.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина