АктуалноЗдравеНовиниПУЛС

Всеки трети в Спешното на УМБАЛ „Св. Георги“ не е здравноосигурен

Проф. д-р Владимир Ставрев: Ние сме трето ниво болница, длъжни сме да не връщаме никой

„Исканията на част от Лекарския съюз да не се обслужват агресивни пациенти противоречат на Конституцията“, коментира шефът на Клиниката по ортопедия и травматология

„В Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Свети Георги“ в Пловдив се работи по абсолютно всички пътеки, които са договорени в Република България.  Понеже работим на 24-часова спешност, не връщаме нито един човек. Нямаме право на избор,“ това заяви проф. д-р Владимир Ставрев, дм – ръководител на Клиниката по ортопедия и травматология, в чието отделение психично болен пациент предизвика пожар в началото на февруари.

Припомняме, че пациентът се оказа и без здравни осигуровки, докаран по спешност. Днес след 10-дневен ремонт секторът, който горя, отново започна да приема пациенти.

Всеки трети човек, който бива докаран в Спешното на УМБАЛ „Св. Георги“, не е здравноосигурен, показват данните на лечебното заведение. Човекът подпалил Ортопедията в момента е на лечение в Психиатрията.

„Ние сме трето ниво болница, длъжни сме да не връщаме никой“, поясни проф. Ставрев.

Той коментира и исканията на част от Лекарския съюз да бъде отказвано лечение на агресивни пациенти, след последния случай, при който бе нападнат лекар от Спешното отделение в Пазарджик.

„Има искания лекарите да отказват да обслужват агресивни пациенти, това обаче е в разрез с Конституцията на Република България. Тоест агресивен, неагресивен – ние сме длъжни. Бива ли доведен при нас той е спешен пациент. Няма връщане назад!“

На журналистически въпрос „трябва ли лекарите да тренират бойни изкуства“, проф. Владимир Ставрев каза, че това не е необходимо.

„Има си охрана. В болница „Св. Георги“ всичко е уредено, има както ведомствена, така и частна охранителна фирма. Много бързо се действа, като видяхте и при пожара.“  

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

  1. По конституция всеки пациент трябва да е осигурен,много са случаите,когато здравно осигурени пациенти се препращат в неотложната помощ,а здравно неосигурените без да са спешни се обслужват,за каква конституция говорим,срам ме е да чета такива коментари от колеги

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина