АктуалноБългарияЖивотЗабавлениеФотогалерия

Виртуална реалност в класната стая (ГАЛЕРИЯ)

С 3D очила в клас в ОУ „Яне Сандански”

Третокласници работят с QR кодове и приложения, а петокласници пътуват до световните музеи и галерии, за да гледат изкуство

Иво Дернев

Училището на бъдещето вече е настояще в Пловдив. Възпитаниците на основно училище „Яне Сандански” в Кючук Париж учат иновативно, действат практично, мислят критично, работят в екип, благодарение на инициативността на ръководството на школото. Там отскоро за първи път в учебния процес бяха въведени и очила за виртуална реалност, чрез които децата изследват небесните тела и космоса, физичните явления, „изживяват” биологията и географията и дори пътуват до световните музеи и галерии, за да гледат изкуство. Днес кметът Иван Тотев и заместникът му Стефан Стоянов бяха на посещение във високо технологичното училище, за да се уверят с очите си какво се случва в класните стаи. А процесът наистина е изумителен- учениците не сърфират тайно със смартфоните си, а се образоват чрез тях.

Технологиите в „Яне Сандански” посрещат още от вратата на двора. Специална система контролира достъпа до училището и го прави напълно защитена среда. В класните стаи почти всички от учебните занятия до една или друга степен са дигитализирани. Навсякъде върви иновативен учебен процес. Различното в „Яне Сандански” е и това, че в много от класните стаи няма първи  и последни чинове. Децата са разположени в кътове за работа в екип, чувстват се част от един отбор и заедно решават задачи.

„Това е подход, който аз приветствам”, доволен бе кметът Иван Тотев. „Видяхме как български, математика, музика се изучават чрез използване на новите учебни помагала. Това се случва благодарение на инициативността на директорите, на учителите, на държавата, в лицето на Министерството на образованието, и най-вече на Община Пловдив, която подкрепя училищата, за да може процесът по внедряване на новите технологии да бъде по-бърз и лесен. В последните години затвърждаваме работата си по програмата за иновативни училища и възможностите за дигитализиране на учебния процес. Вече говорим за облачни структури, като до края на следващата година всички пловдивски училища ще бъдат включени в Облака. Това прави нашите деца от ранна детска възраст много запознати и в крак с времето”, каза на място кметът Тотев.

Той видя как третокласници сканират QR кодове, работят с мобилни приложения, решават задачи на умни училищни дъски, върху които чертаят не с тебешири, а със специални устройства.

Ръководството на „Яне Сандански” работи по модернизиране на материалната база вече пета година, а резултатът е наистина страхотен. Последната иновация в училището са именно очилата за виртуална реалност, които дават възможност за допълнително обогатяване на учебния процес.

„Тази година са разходвани общо 350 хиляди лева, които са влезли в училищата в средства за подобряване на учебния процес- компютри, софтуерни решения, лицензи за софтуери, помагала, а сега и виртуални очила”, каза още кметът Тотев.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина