АктуалноВластГрадътИзбориМненияНовиниПод ножа

Веселина Александрова: Главен архитект назаем, защо не и кмет назаем?

Общинският съветник от Демократична България смята, че с назначаването на арх. Ахрянов се създава един прецедент, изопачаващ целта на закона

Тя призова Здравко Димитров да обяви конкурс за главен архитект

Веселина Александрова, общински съветник от Демократична България, личен профил във Фейсбук

След като бе повдигнат въпросът за спорното назначение на главен архитект на Пловдив – назначен без конкурс, както изисква законът, от местната администрация са дали обяснения. Използвана е възможност (от друг закон) държавен служител да бъде временно преместен от една администрация в друга. Преместен е за срок 4 години, т.е. за целия мандат на кмета. Така лесно се прескача изискването за явяване на конкурс за длъжността в Пловдив.

Казано другояче, щом някой някъде се е състезавал и е спечелил, то може да го вземем назаем, без да проведем състезание в Пловдив. В рамките на шегата – да вземем и кмета на Карлово назаем, все пак и той е спечелил състезание там.

А по същество – тъй като се каза, че по тази схема главният архитект ще е назаем за целия кметски мандат, то смятам, че така се създава един прецедент, изопачаващ целта на закона. Ще стане практика държавни служители да се явяват на конкурси в по-малки населени места с по-малки проблеми и впоследствие ще бъдат трансферирани в градове, където ще се сблъскат с големи проблеми, за които не е ясно дали притежават капацитет. Неприятното усещане за грешка в този подход идва допълнително от факта, че назначеният по тази линия главен архитект се е явявал на конкурс за длъжността в Пловдив и не е спечелил.

Затова се надявам, че г-н Здравко Димитров – Зико ще обърне внимание на съвета на един съветник, както и на недоволството на Камара на Архитектите в България​, и ще обяви конкурс за длъжността Главен архитект на Пловдив, която до приключване на конкурса няма пречка да се заема по линия на „архитект назаем”.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

10 коментари

  1. Интересно как член на КАБ, от който се очаква да спазва законите и да бъде активен член и за пример в Камарата, приема пост, който противоречи на правилата на гилдията, която му дава правата да упражнява професията си? С какво достойнство приема поста, при условие, че знае, че не просто се е провалил веднъж на конкурс и то срещу изключително слаби кандидати и очаква, че ще замаже очите на хората, на които искрено им пука за града? Чии интереси обслужва? Защото за толкова дни нямаше достойнството да излезе с коментар? От кой се крие? Чака да мине бурята и да си го оставят да си прави далаверките?

  2. На тоя велик архитект може ли да му видим проектите? До тук един бутнат склад, тапетите на Св. Марина и бутнатата камбанария излизат под негово име. Накрая да не излезе, че с дядо Николай са собственици на складчето и са се облажили тайничко?

  3. Абе тоя Ахрянов не се ли усеща че се излага!!! Кмета не меже да го махне защото е подведен и му е дал доверието си доверие а той го е подвел както и Николай Пловдивски . Тоя смотаняк не се Лу усеща че вреди на Кмета и да си даде самоодвод. То бива алчен за власт Власт ама Митрополитската подлога прекалява . Подай си оставката !

  4. „… г-н Здравко Димитров – Зико…“… ЩЕ БЪДЕ КМЕТ НАЗАЕМ ВЗЕТ ОТ НЕГОВИЯ ГОСПОДАР МУТРОПОЛИТА.
    КЛЕПТОКРАЦИЯТА ОТ ДЕЛНИЧНА, ДЕЛОВА ПРАКТИКУВАЩА ЩЕ СЕ ВЪЗВИСИ ДО ПРАКТИКА ПОДПРЯНА И ОТ ИДЕОЛОГИЯ, ДОРИ РЕЛИГИЯ.

    1. БПЦ е руцка хранилка, пазители на вярата..в Мамона, в лъжата, кражбата и служенето на БКП ( ГЕРБКП) . Да врат в катрана, гадовете продажни!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина