АктуалноГрадътНовини

Бунарджика ще е изцяло преобразен до края на 2019

Хълмът ще грее като Младежкия отдалече  

Идната пролет ще ходим с влакче до върха и ще има кафене

Таня Грозданова

Бунарджика категорично става атрактивен туристически маршрут, това декларира днес кметът на Пловдив Иван Тотев, който заедно с кмета на тепетата – Георги Стаменов, даде символичен старт на реконструкцията на парка. Тотев призна, че поради липса на време той самият се качва до върха 2-3 пъти годишно.

„Горе гледката е невероятна и отдавна там има не само руски туристи. Бунарджика категорично става атрактивен туристически маршрут и пловдивчани ще видят разликата още идната пролет,“ коментира той.

До края на 2019 година ще продължи преобразяването на Хълма на освободителите, както се води административно. 2 000 000 лв. ще струва реконструкцията и благоустрояването на любимото пловдивско тепе. Целта е да се върне стария му блясък и то да стане притегателно място за разходки на пловдивчани и гостите на града. По реконструкцията и благоустрояването вече работи пловдивската фирма „Драгиев и Ко.“, която спечели обществената поръчка, припомни кметът на „Централен“ Георги Стаменов.

За тази година е отпуснат вече 1 млн. от средствата, осигурени от Община Пловдив. Догодина в бюджета ще бъде заложена същата сума. Стаменов припомни, че ще бъде подменена цялата подземна инфраструктура – ВиК, електроинсталация,  ще се монтира ново осветление и инсталация за постоянен ток. Ще има окабеляване и за безжичен интернет, който ще е безплатен. Ще се обруши опасно надвиснала скала над акведуктите, те също ще бъдат ремонтирани, а на всички тераси ще бъдат монтирани нови метални парапети, тъй като на места са изгнили, а на други липсват. Предстои да бъдат монтирани също поливни системи, очаква се да бъде възстановен резервоарът за 800 до 1000 кубика вода под езерото, който се използва за напояване.

„Хълъмът и сега е туристически маршрут, но ако не се качиш до върха няма как да видиш панорамни гледки. Прави се преглед на цялата растителност и през зимата ще се махат стари болни, криви дървета, саморасляци и т.н. Заедно с ремонта ще върви голям процес по прочистване и подмяна на растителност, която не е подходяща за хълма. Това е зона с специален режим на опазване, така че ще правим само това което е позволено,“ коментира още кметът Тотев.

По думите на Стаменов новата осветителна система ще е динамична. Тя ще позволява различно художествено осветление на хълма, което може да е тематично за дати и годишнини.

„Например за Деня на Европа Бунарджика ще може да свети в цветовете на европейското знаме – синьо и жълто, а на 6-ти септември в бяло, зелено, червено. Вечер хълмът ще грее като Младежкия отдалече.“

Пловдивчани ще видят разликата още идната пролет, когато до върха ще тръгнат редовни курсове с атракционното влакче. Кметът съощби, че ЕСУТ е приел предложението Туристическият информационен център, който беше на площад „Централен“ да се позиционира на обръщалото между дърветата в подножието на мемориалния комплекс, където ще обърща влакчето. Предстои предложението да се разгледа от НИНКН. Ако бъде одобрено напролет кафенето ще е отворено и ще се управлява от Старинен Пловдив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина