АктуалноГрадътИзпод тепетоКултураМненияНовини

БНТ подкрепи благотворителната кампанията на Под тепето за попълване фонда на ГХГ (ВИДЕО)

Пловдив посрещна предаването Култура.бг

Предаването на БНТ1 Култура.бг тази сутрин гостуваше в Европейската столица на културата 2019-а Пловдив. В студиото на Телевизионния център, в подножието на Сахат тепе, на живо гостува главният редактор на сайта Под тепето Ивайло Дернев, по покана на колегите от Националната телевизия. Той разказа за новата кауза на медията – Благотворителната инициатива за попълване фонда на Градска художествена галерия с творби на знакови съвременни пловдивски художници.

Припомняме, че на своя 10-ти рожден ден медията ни обяви старта на новата си кауза, мотивирана от факта, че повече от четвърт век галерият в гарада не е правила откупки на емблематични пловдивски творци по ред причини, като основната е финансова.

„Искаме, като отговорна медия, заедно с отговорния бизнес в града, да оставим траен знак в културния живот на Пловдив в годината, когато сме домакин на Европейска столица на културата. Ще се радваме да помогнем да се попълни този пропуск,“ обяви гл. редактор на Под тепето. 

Кампанията ще се състои в събиране на средства, за да се закупят картини на знакови съвременни пловдивски художници. По този начин ще бъдат подпомогнати както самите творци, така и пловдивската общественост, която ще има достъп до творбите им в ГХГ – Пловдив.

Инициативата ще продължи до 1 ноември – Денят на будителите, когато ще се обявят резултатите. Ще бъде сформирана специална комисия от експерти, които да преценят кои творби и художиници заслужават своето място в галерията, разказа Ивайло в национален ефир.

Голямата амбиция на кампанията е да подскаже на ГХГ и Община Пловдив, че трябва да работят в синхрон, за да се осигуряват финансови средства за постоянни откупки на пловдивски творци- един от големите ангажименти на институцията за съхранение паметта на пловдивската култура. Другото ни намигване е с идеята, че генерално ГХГ трябва да бъде по-активна и по-гъвкава в контекста на съвремието, поясни още Дернев.

Водещите на предаването веднага поеха репликата и направиха сове „намигване към Софийска градска галерия, която отскоро разполага със свои средства за откупки“.

Цялото видео може да изгледате ТУК.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина