АктуалноМненияНовиниПод ножа

Белащица посреща екоинспекция от столицата с протест (СНИМКИ)

Жители на селото принудиха шофьор на камион да слезе и да сложи платнище на товара си

Соня Попова

Министерството на енергетиката, ще направи проверка на двете действащи кариери над пловдивското село Белащица днес.

Тя е предизвикана от множеството протести на жителите на пет села от Родопската яка в района, които са против разширяването на зоната на концесии за добив на инертни материали и от години се борят да спрат замърсяването на въздуха от добива на камъни. Очаква се днес експертите да направят детайлна инспекция по искане на хората, след като от РИОСВ – Пловдив постоянно твърдят, че няма нарушения на екологичното законодателство.

Жителите на Белащица и околните села очакват екоинспекторите от столицата и междуведомствената комисия с поредния протест. Те са се разположили по обяд близо до кариерите и са разпънали транспаранти.

Междувременно протестиращите успяха да спрат камион, натоварен с камъни на излизане от кариерата, който не бе обезопасил товара с  изискуемото платнище. Хората принудиха шофьора да слезе и да опъни платното.

По-рано днес кметът на Пловдив Иван Тотев заяви, че на място ще изпрати свои заместник, но ако дойде някой министър, то той също ще се присъедини към комисията.

Очаквайте подробности.

Снимки: facebook стоп на кариерата в белащица

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Не вярвам управляващите да се вслушат в искания на населението!!!То се знае какво ще бъде заключението от проверката!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина