АктуалноЗабравеният градНовини

Аптека Марица – поредната погубена забележителност

Разрушават аптеката заради невзрачен жилищен блок

Аптека Марица е една от най-старите в Пловдив. Създадена е през 80-те години на ХІХ век. Нейни собственици били местните фармацевти Токатлиян – баща и син.  За пръв път името на Габриел Токатлиян, основателя ѝ, се споменава в пресата през май 1884 г. Вероятно по това време аптеката вече е съществувала. Първоначалното място не е известно, но в самото начало на ХХ век табелата се вижда върху новопостроена сграда на ъгъла между днешния бул. „6 септември” и ул. „Райко Даскалов”, срещу Караул хан.

През 1908 г. аптеката била закупена от младия магистър по фармация Харитон Куев. Старата едноетажна постройка явно не била по вкуса на новия собственик и той решил да построи върху отсрещната страна на улицата представително здание по европейски образец. Възложил проектирането на архитект Пенчо Койчев, утвърден специалист, автор на запомнящи, се постройки, сред които Съдебната палата в София и царския дворец в Бистрица.  В Пловдив Койчев е известен със съборената  Аптека Марица и нейната малка сестра – все още съществуващата Къщата с медальона. Външната украса е дело на италиански скулптор от Венеция. След като строителите свалили скелето, половината град се извървял да види новото чудо на Пловдив.

Откриването на аптеката през 1911 г. станало повод за редица възторжени статии в печата. Всичко било за похвала – и аристократичната украса отвън, и вътрешното оформление, и порядките в аптеката. Години наред заведението било сочено като образец.

За съжаление, малко преди 1980 г. динамитът разрушил прекрасното здание, за да открие безличната фасада на нов жилищен блок. Някой е наредил да се премахне сградата, друг е изпълнил нареждането. Говори се, че изящната постройка била премахната, за да не загрозява блока, а днес 40 години по-късно вече малко си спомнят величествената сграда. Единствено подлезът в близост все още е известен като „подлеза на аптека Марица”.

Източник: Lostinplovdiv

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

2 коментари

  1. сега наред е Карловска, историята е ясна, мародерско вадене на паветата, два см асвалт, крадене на паветата и града БЕЗ жива история!!! каза:

    Гербопитеците обаче са твърдо решени да задминат и учителите си – болшевиките куманизи…. засега им се получава, по дяволите!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина