АктуалноБългарияГероите на деняНовини

Активните жени на Пловдив: Запознай се с Валерия Александрова

През месец октомври на ТЯ в Пловдив се срещаме с Валерия Александрова – графичен дизайнер по професия и художник по образование, тя твори предимно в сферата на печатната графика.

Каква е първата ти мисъл сутрин, с която започваш деня си?

„Трябва да нахраня котките“(ха ха ха). Обикновенно е свързана с текущите ми за деня задачи. Правя план в главата си как биха могли да се свършат оптимално добре и, разбира се, как да се насладя на първото си кафе за деня.

С какво се занимаваш професионално?

Професионално в момента съм графичен дизайнер. А по душа и, разбира се, по образование художник.

А в свободното си време?

В свободното си време обичам да прочета хубава книга, да рисувам, да ходя колкото се може по-често сред природата и да карам колело.

Валерия Александрова – снимка личен архив

Защо в Пловдив?

Защото е град изпълнен с особен чар и вдъхновение, очарованието на малкият град в обвивката на голямата лудница, защото е място в което всеки може да намери своето парче от пъзела.

Какви трудности срещаш в своята професионална сфера?

Трудности има във всяка една сфера за мен трудността идва от това да си непрекъснато в крак с новите тенденции. Живеем във време на непрекъснато развитие и ако не си сверяваме часовника редовно, то оставаш в да го наречем „вакуум“ и трудно се връщаш към нормалния ритъм, губиш позиция и не си достатъчно конкуретноспособен.

Какво те привлече към печатната графика?

Печатната графика е любов от пръв поглед, от идеята през самия процес на изработване до крайния продукт (отпечатък) всичко е завладяващо. Графиката преобразява енергии. Всяко нещо може да се превърне в повод за възхищение на белия лист, например. Графиката за мен е моят начин да покажа реалността и ми носи едно специфично щастие.

Разкажи ни за един от последните си проекти?

Последният ми проект беше съвместно с две прекрасни дами, с които ме срещна любимо мое място „Отсреща“. „Отражение“ или как ние като различни хора разбираме и усещаме действителността, и какво е нейното взаимодекствие с нашия вътрешен свят и вълнения.

Валерия Александрова – снимка личен архив

Откъде черпиш вдъхновение?

Всяко нещо, което има взаимодействие с нас, оставя отпечатък върху съзнанието ни и когато този отпечатък се проектира се появява вдъхновението. Трудно е да се каже откъде черпи вдъхновение един творец, може да е просто сянка или пък да е провокиран от дадена емоция.

Как насочваш и използваш женската си енергия в своята работа?

Жената има едно невероятно умение да създават уют и ред във всяка една сфера от живота. Мисля, че да структурирам правилно деня си и задачите е едно от нещата, които ми помагат за да успявам в работата си.

Как завършваш един ползотворен ден?

Обикновенно с бира и усмивка в приятната компанията на любими хора! А и с котка до мен, разбира се…

Този месец ТЯ в Пловдив е на 31 октомври от 19:00 часа в Отсреща.

Социалният формат ‘ТЯ в …’ е създаден в Пловдив от Академия ‘Екатерина Каравелова’ с цел да овластява момичета и жени и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Научи повече!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина