БългарияЖивотНовини

ВКС отмени възможността за смяна на пола

Върховният касационен съд (ВКС) постанови със свое решение, че транссексуалните хора в България не могат юридически да сменят пола си, съобщава Свободна Европа. Документът беше публикуван на сайта на ВКС в понеделник. Решението е разделило съдиите от Гражданската колегия на ВКС, то е подкрепено от 28 върховни съдии и е подписано с особено мнение от 21.

Специализираният правен сайт news.lex.bg припомня, че досега това беше възможно, като съдиите се позоваваха на Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ), на съдебната практика на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), както и на Закона за българските документи за самоличност.

Последният предвижа, че „при промяна на имената, единния граждански номер, пола, гражданството или при настъпили съществени и трайни изменения на образа лицето е длъжно да подаде заявление за издаване на нови български лични документи в срок до 30 дни“.

Според решението на ВКС от понеделник „полът е детерминиран по рождение и се изгубва със смъртта, като „понятието „пол“ има смислово приложение и обуславя конституционния статус на физическите лица във връзка със социалните отношения и конкретно с институтите на брака, семейството и майчинството“.

То гласи още, че промяната на данните в съставените актове за гражданско състояние на транссексуален човек ще се отрази на гражданскоправния статус на други лица, включително непълнолетни и недееспособни, поставени под специална закрила (децата на молителя), както и на брачния партньор, пишат върховните съдии. Българското право не допуска родители или съпрузи от един и същи пол.

Според практиката на Съда на Европейския съюз (СЕС) правното уреждане на гражданското състояние и на брака е в автономията на държавите членки.

Решението на ВКС идва, след като през 2021 г. Конституционният съд (КС) извърши задължително тълкуване на понятието „пол“, с което на практика прие, че то следва да се разбира само в биологичния му смисъл, а не и в смисъла на социална роля. През 2018 г. КС отсъди, че според основния закон социалната роля на жените е да бъдат майки.

Малко след като стана известно решението на ВКС, лидерът на БСП Корналия Нинова поздрави съда за това. Тя от години се обявява против „джендър идеологията“ по нейни думи. С този мотив през 2020 г. тя се противопостави на ратифицирането на Истанбулската конвенция за превенция на насилието над жени.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина