Седем седмици преди Възкресение започва Великият пост

Живот Новини

Най-строгият и най-продължителен от постните периоди в Православната църква започва днес – седем седмици преди Великден. Нарича се Четиридесетница, защото продължава 40 дни.

Християнската църква нарича началото на Великденския пост Голяма четиридесетница, през която хората, постейки, се отказват от своите грехове, „очистват се“ и се доближават до Исус Христос. Това е време за молитви и покаяние, като подготовката за него започва три седмици по-рано. Според православната традиция постът е най-строг през първата и последната седмица, особено през Страстната седмица и на Разпети петък. Първият ден, през който се разрешава риба, е на Благовещение – 25 март.

Строгият пост не се препоръчва на болни, на малки деца, на възрастни хора, на бременни жени и кърмачки. Постите не са просто лишаване от определен вид храна и напитки, съветват специалистите.

Снимката е илюстративна

 

 

Споделете ни във:

1 thought on “Седем седмици преди Възкресение започва Великият пост

 1. Както са се накичили в златоткан КИЧ жреците не мязат на истинските християнски (и ислямски!) духовници по света понеже нарушават основната Заповед за СМИРЕНИЕ вместо ГОРДЕЛИВОСТ. Мамона, Златния Телец славят те…

  Вманиаченият кариерист е отдавна -още като студент когато бил хванал Дядо Господ за шлифера- диагностициран в Карлуково и Четвърти Километър че не е читав. Някои ортаци му се водят.

  МИКОЛАЙчик даже няма МОНАШЕСКО …ИМЕ! Кара си с даденото му по рождение от татенцето БАРЕТА (Бияч на БКП) именце милият – без МОНАШЕСКО, задължително при пострижение и отречение от светската суета. Защо ли? Защото манастир не е помирисвало изчадието милиц-комунистическо, никога не е бил честен и почтен МОНАХ, камо ли отшелник, постник, Духовник.

  В белите държави в 21 век средновековни акъли важат само вътрешно в секти, култове и масонски ложи. Свобода на съвестта. Който иска семинария – прав му път.

  Задължителни идеологии, (всуе)верия и ритуали вече отдавна не важат. Претръпнахме.

  Българосъветската сибир-азиатска *р*вославна секта Гундяева ни е дъщерна, но отцепила се в Схизма от майчината ни изконна византийска константинополска Вселенска Катедра и не е меродавна за душевността нито за духовността на румелийския наш народец.

  След комунистическите вярвания, практики и квази-религия Суверенът вече си е отделно от БП”Църква” Лимитед. Тя не е и не може да стане „държавна“.

  По-хигиенично е…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.