ГрадътЖивотЗабавлениеНовини

Първи турнир по шьоелбак в Котка и Мишка тази вечер

Състезанията на нидерландската игра ще се превърнат в традиция

Първи турнир по шьоелбак ще се състои тази вечер в Котка и Мишка. Биреният бар в Капана вече почти година и дом на привържениците на нидерландската игра. 12 месеца след откриването на клуба тази вечер ще се проведе първото състезание на дъските в Котка и Мишка. Регистрацията става на място в заведението, а надпреварата стартира в 18 часа. Вратите на турнира са отворени за всеки.

Нидерландската игра се превърна в едно от новите любими алтернативни забавления за посетителите на квартала на творческите индустрии. Шьоелбак, позната още като Dutch Shuffleboard, се играе предимно в Нидерландия, Белгия и Германия. В Ниските земи всяка година се организират огромни турнири, които привличат много публика. Турнири вече ще има и в Котка и Мишка.

Правилата

Една игра на Сьоелбак се състои от двама ли повече играчи, които правят последователни ходове,  като играчът с най-висок резултат печели. Един ход се състои от три хвърляния, с които играчът има възможност да вкара всички налични пулчета в номерираните отделения. В първото хвърляне се използват всички 30 пулчета, във второто – всички пулчета, които не са били вкарани в отделенията на първо хвърляне и съответно при трето хвърляне – всички останали пулчета. В края на всяко хвърляне пулчетата, вкарани в отделенията се стакват едно върху друго, за да не окажат влияние на следващото хвърляне.

В края на всеки ход, състоящ се от три хвърляния, вкараните в отделения пулчета се преброяват по следния начин:

Всеки пълен ред се изчислява като 20 точки (по едно пулче във всяко отделение.) Всяко следващо пулче прибавя към точките номера на отделението, в което е попаднало.

Пример:

9 пулчета в отделение 2, 5 пулчета в отделение 3, 7 пулчета в отделение 4, 5 пулчета в отделение 1.

5 пълни реда от по 4 пулчета са 5*20= 100 точки.

4 допълнителни пулчета в отделение 2 са 2*4=8 точки.

2 допълнителни пулчета в отделение 4 са 2*4=8точки.

Общо: 100+8+8=116 точки.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина