Професионално кухненско оборудване – защо е важно ?

Живот Новини

От статията ще научите как наличното професионално кухненско оборудване решава важни проблеми при работа в кухнята и производствените цехове за храна.

Повечето ресторантьори и предприемачи разбират необходимостта от такъв тип оборудване, но те понякога не вникват в спецификата му. А точно от това зависи продуктивността в работата на заведението на хранене.

Нужно е да се оцени правилно основното оборудване и способността му да добавя стойност в конкретния вид бизнес начинание.

Не подценявайте никога закупуването на висококачествено оборудване за професионалната кухня.

Такова оборудване е предназначено за производство, готвене, съхраняване и почистване в голям обем. Уредите за домашно приготвяне на храна реално са със същите функции, но се различават. Тоест, те нямат същата издръжливост, здравина или мощност като професионалното оборудване за заведение за хранене. Тук се използват също иновации, за да се модернизира работата в кухнята и да се добавят още по-добри вкусови характеристики на приготвените ястия. Съвременните производители на професионално кухненско оборудване от Profekta Kitchen в последните години предлагат иновативни и съвременни решения, които са надеждни и достъпни. Така лесно персоналът в кухнята може да се справи с ежедневните предизвикателства.

Независимо дали става въпрос за ресторант, пекарна или кафене, то винаги има определени общи изисквания. Моделите, които може да се изберат определено варират в зависимост от размера, капацитета и идеята на съответния бизнес.

Какво трябва да включва професионалното кухненско  оборудване?

Условно такова оборудване може да бъде разделено на следните категории:

  • Термично
  • Хладилно
  • Съдомиялно и перално
  • Неутрално
  • Климатизация и вентилация

Определено всяка кухня има нужда от уреди за термична обработка. Основни уреди като газови котлони, фритюрници, котлони, конвектомати, тенджери, скари и фурни са задължителни. Важно е да познавате функциите, които търсите и избирате устройства с надеждна марка.

От пекарни до ресторанти – нито една от хранителните услуги не може да направи компромис с нуждите от охлаждане, тъй като продуктите трябва да се съхраняват правилно при съответната температура. За щастие на пазара се предлагат различни хладилни решения под формата на хладилници, хладилни камери и фризери. Има голямо разнообразие от модели, които включват дизайн с две врати, три врати или шкафове, крайният избор остава във вашите ръце.

Очарователните торти и сладкиши са гледка, която буди чувство на наслада! Такава храна се нуждае от подходящи трикове за показване, за да се привлече аудиторията. За целта се използват различни стъклени витрини. Те добавят чиста естетическа стойност към вашето работно място.

Дори обикновените мивки в кухните са различни от домашните. Излишно е да обясняваме за ролята на съдомиялните машини. Те обработват много мръсни съдове, измиват ги по-бързо и като правило пестят време и персонал. Всъщност в една или друга степен цялото професионално кухненско оборудване се различава от домашното.

Без климатизация и вентилация не може в нито едно заведение за хранене. Тези устройства са важни елементи, които изискват сериозна инвестиция и добър монтаж, за да работят по-дълго време и качествено.

Хигиена и експлоатация на оборудването в професионалната кухня.

Друг важен момент при професионалното оборудване е свързан с хигиената и поддръжката. Въпреки издръжливостта си, всяко устройство, което постоянно работи, изисква определена поддръжка, почистване и периодични ремонти (подмяна на консумативи). Сервизът често се предоставя от производителите на оборудването. Затова закупуването на професионално оборудване не е просто покупка, а и истински „договор“ за дългосрочно сътрудничество, което има пряк ефект върху печалбата на заведението за хранене.

Обобщение!

Бизнес философията налага правилото: печалбата почти винаги изисква сериозна инвестиция. Това важи особено за класическите търговски дейности – отваряне на ресторанти, кафенета, пекарни, цехове и т.н. По този начин увеличените обеми и изискванията за качество предопределят напълно различни сили и средства за производство. А в съвременния свят средствата за производство са преди всичко свързани със специално оборудване, което може да се справи с определени бизнес задачи. Именно поради тази причина всяка професионална техника за заведения за хранене е значително различна от домакинските аналози.

 

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.