Прахосмукачки роботи – незаменимите помощници в ежедневието

Живот Новини

Безспорно, неимоверният напредък в технологиите, през последните няколко десетилетия, ни даде възможност да делегираме голяма част от домакинските задължения на робо-помощници. Вече не се налага да прекарваме часове в миене на чинии, пране или готвене. Благодарение на съдомиялната и автоматичната пералня, вече имаме повече време за любимите си занимания, близки и приятели.

Но добрите новини съвсем не свършват дотук. През последното десетилетие се наблюдава бум и на един друг роботизиран домашен помощник, благодарение на който, чистенето в къщи вече наистина може да се нарече “забавно като детска игра”. Точно така, говорим за прахосмукачки роботи, които откриха нова ера в света на домашното почистване.

Тези верни и неуморни робо-домакини кръстосват подовете на домовете ни денонощно. Те са внимателни към мебелите и старателни в работата си. Винаги насреща, в пълна бойна готовност и очакващи вашия знак. Дори не е нужно да сте си вкъщи, за да дадете команда за почистване. Единственото, от което имате нужда, е смартфон, на който да свалите съответното приложение, и wi-fi връзка.

Популярността на робо-прахосмукачките нараства с всяка изминала година. Компаниите производителки, на тези интуитивни домакински уреди, представят все по-нови модели, с все по-добри характеристики и на все по-достъпни цени. Роботизираните прахосмукачки са станали толкова интелигентни, че вече не се налага дори и да изпразвате контейнера им за смет. Повечето от по-новите модели умеят да извършват тази процедура напълно самостоятелно.

Сред най-популярните модели в момента се нареждат тези на компаниите Xiaomi, iRobot и iLife. Тези технологични гиганти осъзнават много добре все по-голямата липса на свободно време за почистване, поради което работят неуморно, за да предложат роботи, които ще ви улеснят в домашните задължения максимално добре и ще ви осигурят едно наистина безупречно почистване.

Например, един от последните модели робо прахосмукачки на китайската технологична компания Xiaomi – Mi Robot Vacuum Mop Pro предлага иновативна навигационна система, 12 комплекта сензори с висока прецизност и функция за сканиране на околната среда, така че да ви осигури отлично почистване и да избегне нежелани сблъсъци с мебелите във вашия дом.

Xiaomi Roborock s5 Max, пък от своя страна, може да се похвали с персонализиране на нивото на водата и силата на засмукване за всяка отделна стая, селективно почистване на помещенията, както и с почистване до 200 кв.м., с едно зареждане на 5200-милиамперчасовата батерия. Също така, моделът е оборудван и с високоефективен лазерен сензор, който може да сканира дома с 300 оборота в минута.

Американската компания iRobot никак не отстъпва на китайския си конкурент. Повечето от новите модели Roomba са оборудвани с мощна всмукателна сила, за оптимално добро почистване, както и с двойни четки, които не позволяват заплитане на космите от домашни любимци. Работният цикъл с едно зареждане обикновено е от порядъка на 90 – 120 минути, като налице са както сухо, така и мокро почистване.

Що се отнася до управлението на Roomba, можете да използвате бутоните на самия робот, смартфон приложението iRobot Home или да задавате гласови команди с помощта на Apple Siri, Amazon Alexa или Google Home. А когато роботизираният домашен помощник приключи със задачите за деня, той ще се върне до докинг станцията за презареждане. Някои от последните модели дори ще изпразнят контейнера за смет напълно автономно.

Компанията iLife също има какво да предложи, когато става въпрос за домашното почистване. Моделът A9s например е оборудван с изцяло нова система за вибриращо миение, четири режима за почистване, както и с HEPA филтър, който успява да улови и най-малките прахови частици и алергени. Моделът L100, пък от своя страна, използва високо прецизни инфрачервени сензори за предотвратяване на сблъсъци или падания от стълби.

Благодарение на непрестанните нововъведения и все по-ефикасни функции, прахосмукачките роботи са се превърнали в незаменими помощници в ежедневието. Почистването на дома никога не е било по-лесно и по-приятно. Преди да пристъпите към покупка обаче е добре да вземете под внимание някои важни аспекти, като например, каква е подовата ви настилка, притежавате ли домашни любимци, на колко етажа е жилището, както и каква е общата площ.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.