БългарияЖивотНовини

КЗК проверява за картел между търговски вериги и производители

Комисията за защита на конкуренцията извършва внезапни проверки в офисите на дружества за производството и търговията на основни хранителни стоки в страната, съобщава OFFNews.

Проверките са по три производства за съмнение за картел между множество участници на всички нива. Проверява се за забранени споразумения или решения на сдружения на предприятията.

От комисията са извършили анализ, според който поскъпването на храните на едро и дребно не е обосновано.

Заради това трябва да се установи има ли допълнителни непазарни фактори, които водят до повишаване на цената на едро и в по-голяма степен на цената на дребно на наблюдаваните храни от първа необходимост.

„Поражда се обосновано съмнение за наличието на незаконосъобразни практики от основните участници на пазара, сред които несъмнено са и големите търговски вериги“, съобщават оттам.

Според КЗП вероятността покачването на цените да се дължи на прикрити договорки и споразумения, не може да се изключи.

Проверките се извършват в офиси на дружествата от служители на КЗК и МВР след получено съдебно разрешение от Административен съд – София област. От офисите на дружествата ще бъдат иззети копия от документи и кореспонденция.

Предстоящият подробен анализ на събраните документи ще покаже има ли достатъчно доказателства за извършено нарушение на дружествата и техните обединения.

Подобни нарушения се определят като „тежки“.

Комисията за защита на конкуренцията може да освободи от имуществена санкция първото предприятие, което разкрие участието си в картела и предостави доказателства, чрез които да се докаже нарушението. На второто и следващите по ред предприятия КЗК може да намали имуществената санкция, ако предоставят доказателство, което има съществено значение за доказване на нарушението.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина