ЖивотНовини

Галъп: 90% от българите се притесняват от нарастващите цени

Повишаването на цените тревожи най-много българите. Това става ясно от изследване, проведено от „Галъп интернешънъл болкан“, направено „лице в лице“ с таблети между 31 август и 8 септември 2022 г. сред 1000 пълнолетни българи. Близо 90% от тях се опасяват от увеличение на цените у нас. Най-разтревожени по материалните въпроси са хората в по-напреднала възраст и тези с по-ниски доходи.

Евентуалният недостиг на природен газ изглежда съвсем реален за близо 80% от хората в България. Такъв е процентът и на тревожещите се от трайна политическа нестабилност в страната.

70% от анкетираните допускат, че е възможно да се стигне до недостиг на електричество. От „Галъп“ отбелязват, че явно до българите не взимат предвид обстоятелството, че страната ни всъщност е износител на електроенергия.

Над 70% очакват нова мигрантска вълна. Този въпрос обаче не е така актуален, както проблемите с жизнения стандарт.

56% от българите очакват войната в Украйна да се задълбочи. Много от хората гледат на конфликта като реална опасност, но въпреки това въпросите на ежедневието очевидно остават приоритетни у нас. Само 35% от анкетираните виждат реална опасност във възможността страната ни на практика да ревизира позициите си спрямо Запада (ЕС и НАТО). 37% не вярват, че има такъв риск. 28% не знаят какво да отговорят по темата.

Според „Галъп“ българите предпочитат да приключат темата „Коронавирус“. Само 38% от участвалите в изследването го смятат за заплаха. Пак толкова са на точно обратното мнение. Възрастта остава основен фактор и по отношение на страховете от коронавируса.

Очакванията за политическа нестабилност се споделят от избирателите на всички политически формации.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина