ГрадътЖивотЗабавлениеНовини

Фаворитите за Оскар от утре на София Филм Фест в Пловдив

Ще видим още най-новите български продукции и големите лауреати от фестивалите в Кан и Венеция

4 премиерни български заглавия, носителите на големите награди от фестивалите в Кан и Венеция, както и фаворитите за Оскар можем да гледаме на София филм фест в Пловдив, който стартира утре. Фестивалът ще се проведе на обичайното си място – LUCKY Дом на киното.

За пръв път ще можем да гледаме няколко нови български продукции. „Рибена кост“ е най-новият филм на Драгомир Шолев с Деян Донков в главната роля. Филмът, спечелил награда за операторско майсторство на „Златна роза“, разказва за девет драматични истории около намереното на плажа тяло на мъртъв делфин. В екранизацията на разказа на Йордан Радичков „Януари“ от Андрей Паунов ще видим Самуел Финци, Йосиф Сърчаджиев, Захари Бахаров и Малин Кръстев. Документалният „Воев“ ще ни срещне с живота на основателя на Нова Генерация. За филма в Пловдив специално пристига Васил Гюров – емблематичния музикант, свирил с Нова Генерация и част от група Ревю. Четвъртото българско заглавие е „Смирен“ – игрален дебют на Светослав Драганов.

Откриването е утре, 17 март, с „Небеса“ на Сърджан Драгоевич, известен на българската публика с „Парад“. Самият режисьор пристига лично да представи филма си пред пловдивската публика, заедно с Биляна Първанович, която е продуцент на заглавието. Гости ще има и за грузинското предложение за „Оскар“ „Брайтън 4“ – режисьорът Леван Когуашвили и Стефан Китанов.

Сръбски гости ще пристигнат и за младежкия „Как се научих да летя?“ – филм на Радивое Андрич. Той е известен като режисьор на любимия на пловдивските киномани- „Когато поранса ще стана кенгуру“, който също ще може да гледаме отново. Андрич лично ще представи новия си филм си пред пловдивчани.

Сред другите акценти на фестивала са „Двете страни на острието“ с Жулиет Бинош, японският „Карай колата ми“ по разказ на Харуки Мураками с 4 номинации за Оскар и „Спенсър“ – филмът с Кристен Стюарт за лейди Даяна с номинация за Оскар за главна женска роля. В програмата са носителите на „Златна палма“ и „Златен лъв“ –  „Титан“ и „Събитието“, както и номинираният за „Златен лъв“ „Комарджията“ с Уилям Дефо – номиниран за Златен лъв.

Ще се срещнем и с новите филми на любими имена от европейското и световно кино – „Рицари на справедливостта“ с датчанина Мадс Микелсен, „Историята на жена ми“ с френската звезда Лея Сейду, италианските „Сбогом Леонора“ на Паоло Тавиани и приказният „Легендата за краля-рак“, както и най-новият филм на Шон Бейкър „Червената ракета“, и също „Вкусно“, разказващ за първия френски ресторант.

Фестивалът ще се проведе до 27 март, като билети могат да се вземат от касата на LUCKY Дом на киното на цена от 8 лева. Намаления ползват учащи и пенсионери – 6 лева, а всеки може да вземе и карта за 5 прожекции на цена 35 лв.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина