Децата се радват на динозавърски яйца в центъра на града

Живот

Великденският пленер на пловдивските художници пожъна фурор

За снимка в селфи зоната до копчетата се чака на опашка 

Таня Грозданова

Мамо, мамо, виж динозавърски яйца! Така емоционално крещят малчуганите, виждайки огромните керамчини яйца в зелените площи пред сградата на община Пловдив на площад „Стефан Стамболов“. 10 яйца, всяко с височина между 0,7 см. и 1,2 м., изрисувани от известни пловдивски художници – членове на Дружеството на пловдивските художници радват окото и душата в градинката с герба на града под цъфналата магнолия. Тя пък играе роля на Великденското дърво, украсена с бели лястовици и дантели.

Майсторите на четката Цвета Марова, Диляна Димитрова, Данчо Григоров, Жорж Сопаджиев, Венета Маринова, Моника Роменска, Иван Чакъров, Яна Илиева, Снежана Фурнаджиева и Минчо Панайотов в събота „боядисваха“ огромните яйца пред възторжените погледи на пловдивчани.

Виж това са Цвета и Търла Мърла – любими мой героини, когато бях малка, сочи яйцето на Цвета Марова тинейджърка и разказва на приятелката си. Позна, отвръща Цвета и им подава четката да мацнат. Момичетата се дърпат с мотива да не развалят нещо, но по-малките са готови да се включат.

Този го познавам, това е Исус, обяснява 3-годишна госпожица на художничаката, която го рисува. После тича към динозавърското яйце с пиленце и иска да я снимат. 

Най-много ми харесва това пъстрото и другото с Пловдив, споделя 9-годишната Мира. Питам я дали художникът й е казал, че рисува Пловдив или тя така е решила. Просто знам, отвръща категорично и добавя „то се вижда“.

Часове наред семейства с деца кръжаха около художниците, пипаха, снимаха се, разпитваха и коментираха.

„Всичко, което се случва, много ни радва“, сподели Снежана Фурнаджиева пред Под тепето. Това е подарък за всички от Дружеството на пловдивските художници с пожелание за Светли празници, каза председателката на ДПХ.  

Всяко едно яйце е авторско, като художниците започнали изписването им от петък в галерията на ул.“Гладстон“. Работата им продължи с Великденски пленер на открито в събота. А възхищението от творбите им извива опашки около така оформената селфи зона.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.