ЖивотЗабавлениеКултураНовини

Ара Маликян – любимецът на Алмодовар и Саура

Знаменитият цигулар свири на 19 март в Пловдив

„Ара излъчва благородство и уникална харизма. Не го познавах, преди да го гледам в едно телевизионно предаване за млади таланти. Бях впечатлен, а когато се запознахме, се оказа още по-прекрасен човек. Когато хване цигулката и засвири, се потапя в музиката и нищо повече не го интересува. Той е нетипичен и виртуозен музикант, който си заслужава да бъде слушан отново и отново.

 

Така говори големият испански режисьор Карлос Саура за Ара Маликян, като го снима в последния си филм „Хота: Отвъд Фламенкото“.

 

Друг гигант на испанското и световно кино – Педро Алмодовар също избира цигулката на Ара да звучи в неговите филми. Арменецът свири в саунтрака едни от най-красивите филми за любовта „Говори с нея” (2002) и „Лошо възпитание“ (2005). Не само защото е безспорен виртуоз, но и защото  цигулката му носи особена чувственост, душа и емоция.

 

Говори с нея” – музика Алберто Инглесиас

 

Маликян е любимец на испанските режисьори. Характерът на цигулката му може да се чуе във филмите на Мигел Абаладехо, Манане Родригес и Емилио Арагон.

 

Ара е бежанец, емигрант и пътешественик. Тръгнал от Ливан, живял в Германия и Великобритания, улГелма, ,`но избира Испания за свой дом. Като че ли усеща горещия й дух най-близо до своята емоционалност. И така вече 20 години участва в културния й живот със своя неповторим колорит.

 

Цели седем години той е концерт-майстор на Кралския симфоничен оркестър на Мадрид. Работи с известни испански музиканти. Свири с фламенко китариста Хосе Луис Монтен и с култовите „Чамбао”.  И в последния си албум Royal Garage” отделя почит към испанските ритми и тангото в колаборация с  Андрес Каламаро и Енрике Бънбъри.

 

Royal Garage – El Extranjero feat. Enrique Bunbury

 

В Испания Ара Маликян гради дом и семейство, като избира за своя спътница красивата актриса и режисьор Наталия Морено. Двамата имат син Кайро, който вече е на 5 години.

 

А испанците толкова харесват и почитат своя цигулар, че наскоро удостиха с най-престижните си кино награди Goya и Forque филма „Живот между струните”, посветен на необичайната му съдба и заснет от съпругата му Морено. „Ара е цяла една вселена”, казва тя в интервю. А който е бил на негов концерт, се убеждава в това.

 

Концертът на Ара Маликян в Пловдив е на 19 март, в зала С.И.Л.А. Билети се продават в системата на Ивентим и на касата на залата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. ‘…който е бил на негов концерт, се убеждава…“
    ‘…който е бил на негов концерт, се убеждава…“
    ‘…който е бил на негов концерт, се убеждава…“
    Убедена съм И БЕЗ ДА СЪМ БИЛА на Павароти, че беше ЯК, мощняк, макар и не чак дотолкова космат като този гений === то си има начини да се музицира до всекиго БЕЗ ЦИРКаджилъци.

  2. От изперчените „примери“ някакси СЛАБО СЕ ЧУВА цигулар, какъвто и да било = вероятно приемлив, ама … всеки студент може да се представи с по-убедителен запис.
    Че бил „ЛЮБИМЕЦЪТ“ на Саура не знам и силно се съмнявам в истинността на „цитата“, ала за Алмодовар сме сигурни =добре известно е= че е гей (пардон, ХОМО).
    Плашещо космати няма нужда да са цигуларите, нито цигуларките, аз билет няма да си купя ОТ УЖАС

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина