ЖивотЗабавлениеЗдравеНовиниПУЛС

Бебета-герои, родени 650 и 950 грама, бяха изписани от пловдивска болница

Две бебета-герои, родили се под 1 килограм и прекарали месеци в интензивно неонатологично отделение на пловдивската АГ болница „Селена“, бяха изписани при семействата си. Юлия Хумчева е един от най-малките пациенти на отделението – тя е родена в 28 г.с. с тегло 650 грама от майка с много тежка прееклампсия. Владимир Джинов се ражда след спешно секцио в 31 г.с. с тегло 950 грама и диагноза вродена пневмония и перикарден излив. Юлия е първото бебе, на което е приложено лечение по най-иновативен метод – сърфактант по неинванзивен начин ЛИСА – less invasive surfactant administration/, последвано от вентилация чрез назален CPAP. Владимир е лекуван по същия начин. Този метод е атравматичен за бебетата и осигурява адекватно дишане без инванзивни методики както преди.

Месеците болничен престой не прекъсват връзката между децата и техните семейства. Родителите имат ежедневен достъп до своите деца в интензивното отделение. По време на престоя се осигурява кенгуру грижа – метод, известен още като „кожа до кожа“, който запазва близката връзка между родителя и детето и помага на недоносеното по-бързо да излезе от критично състояние. Няколко дни преди изписването майките заедно със своите деца пребивават в семейна стая. Близката връзка понижава нивото на стрес и дава възможност на майките наравно с медицинския персонал да участват в отглеждането им. Това са част от начините, които гарантират по-добра прогноза от проведеното лечение. В отделението се прилагат и множество други иновативни подходи и методи за лечение. Пример за това е музикалната терапия и съпътстващия я уред, който следи за нивото на шума в отделение, тъй като малките пациенти се нуждаят от тишина и спокойствие. Също и специалните октоподи-играчки, пипалата на които наподобяват майчината длан. Те се взимат от майката за определен период от време и след това се връщат при детето. По този начин връзката „мама-бебе“ се запазва близка и детето постоянно усеща познатия аромат на мама. Всичко това е от съществено значение за правилното развитие на недоносеното и за по-бързото му възстановяване и изписване.

Юлия и Владимир са едни от многото малки пациенти, които преминават всяка година през едно от най-големите неонатологични отделения в страната ни. След проведеното лечение и двамата бяха изписани – Юлия с тегло 2100 грама, а Владимир – 2060 грама, в добро състояние. За изминалата 2018 година над 250 бебета са преминали през неонатологията на най-голямата специализирана АГ болница в Южна България „Селена“, а за тази година само до момента този брой е 70. Пациентите са под постоянни грижи на тесни специалисти – детски кардиолози, хирурзи, имунолози, невролози, гастроентеролози и други.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина