ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
КриминалеКултураНовини

Инсп. Ботьо Гиргинов: Улицата не е място за висока скорост. Няма „застраховани“ на пътя

ВУСИ се включи в кампанията „Отговорни на пътя“

Висшето училище по сигурност и икономика се присъедини към кампанията „Отговорни на пътя“, която се организира от „Пътна полиция“ към ОД на МВР – Пловдив. В специално организирана публична лекция служители на КАТ съветваха студентите как безопасно да управляват моторни превозни средства и подчертаха, че шофирането със съобразена скорост намалява риска от инциденти.

„Улицата не е място за висока скорост. Няма „застраховани“ на пътя, затова трябва да пазим всички участници в движението“, заяви инспектор Ботьо Гиргинов от КАТ „Пътна полиция“ – Пловдив.

При челен сблъсък с автомобил, движещ се със скорост от 50 км/ч, пътник без предпазен колан ще бъде изстрелян напред със сила 12 пъти по-голяма от собственото му тегло, което се равнява на падане от петия етаж. Ако отклоните погледа си за 5 секунди, при шофиране със средна скорост от 80 км/ч, ще изминете дължината на футболно игрище със затворени очи. Изпращането на текстови съобщения при шофиране увеличава вероятността от злополука над 20 пъти. Тези и други шокиращи факти, свързани с поведението на водачите на моторни превозни средства на пътя, бяха представени от униформените служители пред препълнената аудитория на ВУСИ.

В публичната лекция участваха и представители на ръководството на вуза, които приветстваха идеята на пловдивската полиция. „Поздравяваме ви за кампанията „Отговорни на пътя“, която има за цел да ни напомни за опасностите, които крие шофирането. С удоволствие се присъединяваме към нея и изразяваме пълната си подкрепа към усилията на КАТ за намаляване на жертвите от пътнотранспортни произшествия“, заяви пом.-ректора на ВУСИ гл. ас. Иван Петров.

Директорът на Докторантското училище на ВУСИ проф. д-р Никифор Стефанов направи презентация за най-честите причини, водещи до пътнотранспортен травматизъм и апелира за спазване на правилата на движение.

След края на откритата лекция студентите от професионално направление „Национална сигурност“ се запознаха с техническото оборудване на патрулните автомобили на „Пътна полиция“. Инспектор Ботьо Гиргинов подчерта, че използваните съвременни устройства за регистриране на пътните нарушения свеждат до минимум човешкия фактор, като по този начин неизбежността на санкциите действа дисциплиниращо на шофьорите. Студентите имаха възможността да се запознаят с работата на съвременните камери, придобили популярност като „триноги“. Някои от присъстващите пожелаха на място да проверят дали дължат глоби към КАТ. За тяхна радост и облекчение се оказа, че са изрядни, което за пореден път доказа, че студентите на ВУСИ са отговорни и спазващи правилата млади хора.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина