ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ГрадътКултура

България ще си сътрудничи за културното наследство със страните от Черноморския регион

Декларация за сътрудничество в областта на културно наследство подписаха 12-те държави в Пловдив

Организацията за черноморско икономическо сътрудничество подписа обща декларация за съвместна работа в областта на културно-историческото наследство. В Пловдив се проведе среща на представители в сферата на културата от държавите-членки на организацията. Домакин беше хотел „Империал“, като се очакваше в града да пристигне и министър Боил Банов, но той бе възпрепятстван и бе представляван от заместничката му Амелия Гешева.

Има много сфери, в които можем да си сътрудничим, обяви Гешева пред журналисти след срещата и благодари за ползотворната среща с държавите-членки, които включват всички, които имат бряг на Черно Море, както и Гърция, Сърбия и Албания. Една от важните теми е трафикът на ценности, с който можем да се борим съвместно, добави тя.

Важна посока за работа е и свързаната с подводното културно наследство. В последните години в акваторията на България се направиха страхотни открития с помощта на подводната археология. Държавите могат да си сътрудничат за по-добро управление и изследване на това културно наследство и популяризирането му по света, коментираха още на срещата.

Фокус бе и нематериалното културно наследство. Много от държавите споделят общо нематериално наследство, което трябва да бъде обект на опазване от държавите, които да си помагат взаимно.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина