ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
БългарияВластНовини

Правителството одобри 200 млн. по „украинската помощ“

Правителството одобри допълнителни 200 млн. лв. по бюджета на Държавен фонд „Земеделие“ за 2024 г., съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет, предава БТА. Средствата се отпускат за изплащане на част от втория транш на обща стойност 325 млн. лв. по схеми за държавни помощи „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ и „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани, производители на зърнени и маслодайни култури, за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“.

За подпомагане на земеделските стопани от първичното селскостопанско производство – животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни и пчелни семейства, и производители на плодове и зеленчуци, маслодайна роза, винени лозя и тютюн ще бъдат изплатени 100 млн. лв. Производителите на зърнени и маслодайни култури ще получат 100 млн. лв., се посочва в прессъобщението. 

От пресслужбата на кабинета уточняват, че правителственото постановление за допълнителните средства е било прието неприсъствено в последния ден на изминалата работна седмица. 

През месец май служебният кабинет осигури и изплати пълния размер на първия транш от „украинската помощ“ за земеделските стопани в размер на близо 300 милиона лева. Подкрепата беше предоставена на над 51 000 производители, припомнят от Министерския съвет.

След проведен извънреден Управителен съвет, на 2 октомври Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) излезе с декларация, с която изразява своето недоволство по отношение неспазването на сроковете за изплащане на така наречената украинска помощ.

Браншовата камара „Плодове и зеленчуци“ обяви на 4 октомври стачна готовност „заради отношението на държавата към земеделския сектор у нас“.

В началото на февруари 2024 г. земеделски производители у нас излязоха на поредица протести с искания за преразглеждане на предложението за разпределение на помощите и бюджета, които биха възпрепятствали масови фалити в българското земеделие, както и за ясни гаранции за законодателни промени, които да гарантират устойчивост на сектора.

Протестите доведоха до подписване на споразумение на 12 февруари между правителството и представители на сектор „Земеделие“. Вследствие на поетите ангажименти от кабинета „Денков“ в края на февруари Държавен фонд „Земеделие“ обяви срок за кандидатстване по схемите за държавни помощи „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ и „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани, производители на зърнени и маслодайни култури, за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ в периода от 20 март до 9 април 2024 г.

Първият транш беше изплатен на земеделските производители през месец май, а вторият трябваше да бъде разплатен до 30 септември.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина