ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
БългарияНовиниСъдТемида

Започва номинирането на кандидати за нов главен прокурор

Започват номинациите за нов главен прокурор. Пленумът на ВСС ще има заседание днес, на което се очаква да се внесат кандидатури за обвинител № 1, пише OFFNews. 

На 12 септември с 18 гласа „за“ и „трима“ против пленумът на ВСС реши, че на следващите четири заседания на съвета – на 19 и 26 септември, както и на 3 и 10 октомври, ще може да се правят номинации за поста. Изборът ще е на 16 януари. 

Вчера Божидар Колев от Софийската адвокатска колегия изпрати заявление, в което обявява желанието си за участие в процедурата за избор на главен прокурор. 

„Ако някой припознае Божидар Колев като подходящ кандидат и има трима души, то той може да бъде предложен за главен прокурор“, заяви Стефан Петров, цитиран от Лекс.

Колегията прие само за сведение писмото на адвоката, който не за първи път се кандидатира за поста. 

Право да номинират кандидати имат най-малко трима членове на прокурорската колегия, както и министърът на правосъдието. Мария Павлова обаче вече обяви, че тя няма да прави предложения.

За избора на нов главен прокурор вече са достатъчни 13 гласа, след промените в НПК и Закона за съдебната власт. В момента ВСС се състои от 21 души. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина