ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Градът

Старо строителство за живеене, ново – за инвестиция

Това сочат пловдивски тенденции в пазара на имоти

Зам.-кметът Димитър Кацарски не дойде да разкаже на агенциите за инвестиционните проекти в Община Пловдив

Таня Грозданова

След „отпушването“ на пазара през 2012-2014 години се наблюдава един устойчив ръст в сделките с недвижими имоти в Пловдив. За първото полугодие на настоящата година ръстът е около 5 %, спрямо същия период на 2016-а, около това мнение се обединиха близо 50 представители на различни брокерски компании, които оперират под тепетата. Дилърите на недвижими имоти се събраха на бизнес закуска в хотел „Лендмарк“ в Пловдив.

Те оспориха данните на организаторите от „Имоти“ за състоянието на пазара в Пловдив и региона. Според представеното проучване, което се базира на данни от Агенцията по вписвания, за периода януари – юли 2017-а година има спад на сделките от 6 на 100 в сравнение със същото време на  2016-а.

Местните брокери са категорични, че спад няма. Според тях различието в цитираните цифри се дължи на покупко-продажбите по така наречените „предварителни договори“ и по новото строителство, които още не са вписани.

Между 15 и 17 % ръст на сделките с парцели и земеделски имоти в пловдивско отчетоха и операторите в този сегмент от началото на годината.

Оказа се, че освен данните от Агенцията по вписвания, които се обработват по-бавно, браншът няма реална обща система, която да следи тенденциите. Всяка агенция си води самостоятелни проучвания и разбира се не ги споделя с конкурентите.  

Друга обща тенденция на пловдивския пазар е че хората търсят и купуват старо строителство за живеене, а ново за отдаване под наем или инвестиции.

Браншовиците не бяха уважени от инж. Димитър Кацарски, зам.-кмет „Общинска собственост, устройство на територията, строителство и инвестиции“, който бе потвърдил присъствие и трябваше да запознае брокерите и агенциите с инвестиционните проекти в Община Пловдив. След като го потърсили тази сутрин, за да знаят дали да започват форума или да изчакат, той бил с изключен телефон, а секретарката му казала, че е в отпуск.

Така се случи и на предишния форум миналата година, възкликнаха няколко от присъстващите.

Очаквайте интервю с Мирослав Язов по темата за спецификите, тенденциите и бъдещето на пазара на имоти под тепетата. Той е представител за Пловдив на Националното сдружение за недвижими имоти и член на ръководството на национално ниво. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина