ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГрадътЖивотЗабравеният градИзбор на редактораМненияНовини

Как бе открит Бетонният мост преди 42 години?

5 юни 1981 – това е рожденият ден на Бетонния мост, свързващ центъра на града с Кючук Париж. Той замества по-предишното съоръжение, издигнато десетилетия по-рано, но недостатъчно за тогавашния трафик. Дните на сегашното съоръжение изглеждат преброени, тъй като трябва да бъде реконструиран заради обновяването на железопътната мрежа. Но как е бил открит мостът? Какво друго се е случвало в Пловдив по това време?

Тогавашният секретар на ОК на БКП Иван Панев прерязва трицветна лента пред медии и официални лица в началото на юни преди 42 години. На събитието присъства и Стоян Кошулев – председател на ИК на Окръжния народен съвет. Проектът е завършен от фирмите „Трансстрой“ и „Мостстрой“. Известно напрежение предизвиква успоредното строителство и на Асеновградския надлез и гоненето на срокове, но в крайна сметка Бетонния мост е открит с 15 дни предсрочно под ръководството на Васил Методиев, съобщава в. „Отечествен глас“.

Какво друго се случва по това време в Пловдив? В началото на месец май се открива поредния Международен панаир. Вестниците са пълни с разнообразна информация за изложението. По-късно през месеца се откриват и други изложения за лов и туризъм, Експо’81 и други изложения през май и юни. Рекламите съобщават за предстоящ концерт на Лили Иванова на Летния театър.

По същото време тече и формална „агитация“ за предстоящите на 7 юни парламентарни избори за VIII Народни събрание. Изборите печели „Отечествения фронт“ с 99,99% от гласовете. Известни до днес имена сред кандидатите, които се появяват на страниците на вестника, са Цветана Манева и Николай Хайтов.

По това време „Ботев Пловдив“ – тогава „Тракия“ – печели националната Купа на Съветската армия по футбол след победа над Пирин. До началото на юни завършва и първенството, в което „Тракия“ успява да завърши и на трето място, като в последния си мач бие „Спартак“ с 4:3, а 4 гола забива Георги Славков, с което печели „Златната обувка“ за най-резултатен голмайстор в Европа.

снимка с монтиране на тролейбусната инфраструктура: в. „Отечествен глас“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

  1. За Бетонния мост – имало е вариант с пълни развръзки, но е избран другия вариант, като по-евтин. Височината не е била съобразена с бъдещото електрифициране на жп линиите, а това е груба грешка, включително и на одобрилите проекта. Така се стига до сегашната ситуация с трети пореден мост, при автомобилен трафик несравним с някогашния.

  2. 5 декември 2023, ОДЕСА, Украина: г-ца Йелена Мизенко с юначаги в своя САЛСА ЛатАМЕРИКАНСКИ клуб
    =за сверяване на Ролекса с Факта…:

    https://www.youtube.com/@yelenamizenko

    ВОЙНА било, а не Специална Операция – не мяза на полесражение тая сцена.

    Доларите за Афганистан вървяха в чували, но самосвали не сколасваха на Байден-син Хънтър за Ортаците му в Одеската мафия докато се усети Федералното Бюро та… мин. св. глаг. вр. БЕШЕло.

    ВОЙНствен или МИРолюбив е излишнп кудкудякане след като Горби за махането на Стената чу от Рейгън, че НАТО няма да навлезе НИТО ИНЧ КЪМ ИЗТОК.

    Швейцарците надхитриха през касапницата ВСВ даже колегата Адолф -почти сънародник- като си запазиха хем Банкерството хем Часовникарството чрез СУВЕРЕНИТЕТ И НЕУТРАЛИТЕТ.

    Украина почти беше подписала Неутралитета си когато кирливата ЗЕЛЕНА тениска надуши самосвали с долари. („Евро? Тц. Ъ-ъ. НЕ“ отсече вчера Орбан – за разлика от оперетния благоДеятел Манол)

  3. Е да, след като Иван Панев /комунист/ е открил моста – събаряй.. Истината , е малко по-различна – моста е изцяло частна инициатива, на Калпачиев , производител на тухли и керемиди, с цел каруците натоварени с продукция, да не чакат на прелеза Сточна гара. Бизнесът по онова време, е бил по-гъвкав, дори и при по-малък брой преминаващи влакове.
    Пропуснах – тухларната е била в Кючука.

  4. Който не знае да не пише!

    Бетонният мост си го имаше много преди 1981г.Изкачването по него ставаше от лявото платно,което беше неудобно.С реконструкцията от1981г.бетонния мост доби днешния си вид.това стана по времето когато гл.архитект на Пловдив бе арх.М.Сапунджиева

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина