ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ГрадътЗабавлениеКултураНовини

Международен фестивал на портретния филм във „Фарго“

Международният фестивал на портретния филм / International Portrait Film Festival (IPFF) ще се проведе за четвърта поредна година между 9-ти и 19-ти ноевмри, като отново ще потърси съмишленици – хора, които са готови да бъдат въвлечени в едно по-необичайно киноизследване. С надслова „Гледане до влюбване“ четвъртото издание на IPFF ще предложи на ценителите на некомерсиалното изкуство среща с къси филмови портрети – с убеждението, че всеки от тях си струва да бъде гледан търпеливо и  съзерцателно – до откриване на сърцевината, криеща тръпката на вдъхновението, проникновението, катарзиса. 

Зрители от 4 български града – София, Пловдив, Велико Търново и Варна, ще бъдат поканени да споделят основната идея на фестивала – за преоткриване на портрета като културен феномен през призмата на кинематографията. Жанрово и тематично разнообразни, 29-те кинотворби от Oфициалната селекция на IPFF идват от 17 държави, а техните създатели – артисти с интригуващи творчески биографии, поставят въпросите за същността на личността и за състоянието на нашия човешко-природен свят, с възклицателни знаци за внимание и покани да обърнем поглед към обществени каузи, нуждаещи се от действия тук и сега.

На 15 ноември IPFF ще гостува в Пловдив, радвайки се отново на домакинството на своите приятели и съмишленици от клуб „Фарго“, в рамките на тяхната инициатива „Късо кино във Фарго“.

Тематичната прожекция „Дом с непознати стаи“, курирана от фестивалния екип специално за срещата с пловдивската публика, обединява 6 къси филмови портрета, размиващи границите между уютно и изненадващо, близко и необичайно. Те поставят пред зрителите темите за паметта и оставянето на следа, за тялото като политическо, тялото в постоянно взаимодействие с любопитни обекти, тялото като няколко зъба, а екипът на фестивала е в готовност за дискусия с всички желаещи да се впуснат в дълбините на неконвенционалните кинематографски портрети.

Прожекция „Дом с непознати стаи“  – IPFF 2023 – анонси:

FOTONOVELA / ФОТОНОВЕЛА (04:00) Испания

Режисьор: Алберто Е. Гарсия

Категория: Автопортрет

В този семпъл, но емоционален филм, някак едновременно дистанциран и топъл, стара снимка предизвиква поетично търсене на идентичност в собствените архивирани спомени.

Burial / Погребение (14:24) Полша

Режисьор: Йежи Чаховски

Категория: Колективен портрет

„Burial“ е будилник, готов да изпищи и да ни предупреди да сме осъзнати, да внимаваме, да мислим критично за контекста, в който искаме да живеем, и правата, които искаме да имаме. Полша днес – след публикуването на разпоредбите за почти пълна забрана на абортите. Мъж и жена заравят сандък в полето. Но там има някой, който наблюдава всяко тяхно движение, с подозрения за това, което се крие вътре. Интригуващ и напрегнат сюжет, колективен портрет на една страна и обстоятелствата, които тя налага на своите жители.

Sugar People / Хора от захар (24:30) Северна Македония

Режисьор: Сузана Диневски

Категория: Филмов портрет

Може ли една случайна среща да доведе до сблъсък на няколко свята? Елена (Сара Климоска) среща Филип (Филип Трайкович) на кръстовище в Скопие. Те прекарват следващите няколко дни в разходки из града, опознавайки се и създавайки специална връзка. Интимен, смел, вдъхновяващ, опустошителен, обнадеждаващ, пъстър, красив – „Шеќерни луѓе” е филм, провокиращ палитра от емоции, портрет на жена, търсеща едно от най-простите, но същевременно най-сложни неща – свързване с друго човешко същество.

Sing for the Trees / Песента на дърветата (05:00) САЩ

Режисьор: Райън Хенри Найт

Категория: Филмов портрет

Докато конструира метално дърво, за да окачи своите творения, артист разсъждава как да направи присъствието си известно в хаотичния ни свят. SING FOR THE TREES е филм за мода – посветен на дебютната колекция на компанията Untitled Nine от боядисан и реконструиран деним, представен в октомврийския брой на British Vogue през 2022 г. Може да бъде интерпретиран като екологичен, минималистичен или философски филм – портрет на творец и портрет на начин на живот – пеейки на дърветата в света ни.

Teeeeth / Зъъъъби (01:10) САЩ

Режисьор: Фанфан Жау

Категория: Алтернативен портрет

„Teeeeth“ те кара да си кажеш: какво гледам? Свидетелство за неговия „алтернативен портретен“ характер. Това е късометражен едноминутен филм, заснет на 16 mm, който разглежда ролята на човешките зъби в контекста на съвременните начини на хранене.

the ongoing process of trying to make sense / продължаващи опити за смисъл (16:04) Германия

Режисьор: Мартин Клукас

Категория: Портрет в движение

Филмът показва движения, материя и акустика на изоставено място. Всеки обект оставя след себе си някакъв вид (взаимо)действие между себе си и режисьора. Решението за това как творецът действа, възниква повече или по-малко интуитивно и понякога на границата между случайността и контрола.

Като част от съпътстващата програма, IPFF ще покаже и късометражния филм „Воден отпечатък“ – част от продуцирания от фестивала проект „Портрет на водата“.

Входът е свободен.

Благодарим на всички хора и организации, които подкрепят идеята и реализацията на IPFF. 

Информация за селектираните филми и всички детайли за фестивала можете да откриете в сайта и социалните канали на IPFF

Официален сайт на фестивала: www.ipffestival.com

Facebook страница: https://www.facebook.com/ipffestival

Instagram акаунт: https://www.instagram.com/ipffestival

YouTube канал: https://www.youtube.com/channel/UC9bHuAIj7tAbvCGqYI1Gquw/videos 

Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ 

Партньори: Дом на киното, Кино Влайкова, СОХО София, Мисия 23, Kлуб „Фарго“ – Пловдив, ТАМ – Велико Търново, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, Школа по изящни и приложни изкуства „Дъбови листа“ – Варна, Хаштаг студио – Варна, Градското списание, Културни новини, How2Plovdiv. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина