ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Градът

72 проекта изграждат скелета на програмата Пловдив – Европейска столица на културата 2019

13 са чуждестранните одобрени проекти

Претенции за финансиране на проекти за близо 60 000 000 лева е имало до момента към Фондацията

Колективи от Германия, Франция, Белгия, Италия,  Израел и Полша са кандидатствали по втората и третата сесии по отворенитe покани на ОФ „Пловдив 2019“ за артистичната програма на Европейска столица на културата Пловдив 2019, стана ясно днес по време на обявяване на резултатите от комисията.

72 проекта изграждат скелета на програмата Пловдив – Европейска столица на културата 2019, засега. Това са одобрените проекти по трите проведени сесии до момента. 13 са чуждестранните одобрени проекти, обяви Светлана Куюмджиева – арт директор на Общинска фондация „Пловдив 2019“.

Въпреки че въпросните две сесии бяха  с краен срок за кандидатстване съответно 10 и 12 октомври 2016-а година, а резултатите трябваше да бъдат обявени още през януари-февруари 2017-а, това се случи едва днес заради независещи от Фондацията обстоятелства. Припомняме, че проблемът в частта с държавното финансиране на „Пловдив 2019“ все още стои на дневен ред.

Светлана Куюмджиева благодари на всички кандидати за търпението и проявеното разбиране, като изтъкна, че през цялото време на забавянето екипът на Фондацията е защитавал „отново, отново и отново програмата по цялата държавна веригата.“

Претенции за финансиране на проекти за близо 60 000 000 лева е имало до момента към Фондацията по изтеклите три отворени покани. Разпределените средства от страна на Пловдив 2019 по тях са на стойност общо 8 млн. 671 хил.лв. Одобрените кандидати вече са получили индивидуални писма и предстои в срок до 10 дни да подпишат договори, като за някои има препоръки, с които трябва да се съобразят.  

Във втора заседателна сесия са били приети за разглеждане 17 проекта по направление Нови проекти и 3 по направление Проекти по апликационна книга. В трета заседателна сесия са били приети за разглеждане 161 по направление Нови и 20 по апликационна книга. Общо одобрените са 67 проекта, като сумата за съфинансирането им възлиза на 5,356 хил.лв.

Одобрените до момента проекти в никакъв случай не изчерпват цялата програма, но ще бъдат основният ѝ скелет, коментира Куюмджиева. Комисиите са заложили на проекти, които отговарят на целите на Пловдив – ЕСК, а имено: включване на гражданска инициатива, децентрализация, разширяване на публиките и т.н.

Става дума за проекти основно в сферата на образованието, децентрализацията, локално насочени по квартали и социални – за деца и младежи, както и театър, кино и визуални изкуства, обобщи Куюмджиева.

За първи път в оценките на III-та сесия има одобрени проекти „Резерви“, които са качествени и  сходни по вид. Те ще са един вид застраховка към програмата и ще им бъде предложено финансиране след подписване на одобрените до момента и при наличие на ресурс, обядни арт директорът на фондацията.

Друга група от кандидатстващите, определени като „интересни, но не одобрени“ ще получат така наречената „комуникационна подкрепа“ от фондацията. Като пример бе посочен фестивала в „Старо Железаре“  .

Всички проекти могат да бъдат разгледани на страницата на Фондацията – ТУК.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина