ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
БългарияГласовеИзбориНовини

Готвят протести в защита на машинното гласуване

Протест в защита на машинния вот е насрочен днес в 12 часа пред Централната избирателна комисия в столицата на пл. „Княз Александър I“ №1. Той бе организиран минути, след като снощи стана ясно решението на ЦИК да отмени машинното гласуване в неделя.

Протести ще има и в няколко други градове. В Пловдив ще се състой в 14 ч. на Копчетата.

Мирният протест е под наслов #ДАНСwithme23 – „НЕ на хартиената бюлетина, ДА на машинното гласуване!“

„Според изборния кодекс ЦИК няма право да спира машинното гласуване. Да защитим гласовете си! Машините са най-сигурният начин да се отчете правилно нашето гласуване!“- пишат организаторите.

Те цитират коментар на сайта Lex.b, според който Централната избирателна комисия премахна машинното гласуване за местните избори тази неделя с незаконно решение (пълния му текст виж тук): „Мотивът за решението е, че Министерството на електронното управление (МЕУ) до момента на произнасянето на ЦИК не беше удостоверило съответствието на машините. Законовият срок за това удостоверяване обаче не беше изтекъл – той е 28 октомври 2023 г. (събота), а освен това малко след решението на ЦИК министерството изпрати на комисията писмото за съответствие.“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. След като хаштаг-протестиращите и уж активното, жълтопаветно общество дума не обелиха за Боби Сарафов, за новите партньори в сглобката, за това че Пеевски пише констотуцията, се видя, че са лесно управляема маса, без принципи. Жалко.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина