ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ЖивотНовини

Вярно е, че масово използвани лекарства дават положителен резултат при тестовете за наркотици на КАТ

Източник: Factcheck.bg

Автор: Елена Фурнаджиева

Консултант: д-р Александър Канчелов, президент на Българската асоциация за метадоново лечение; Клиника “Канчелов”

  • Някои от най-често употребяваните лекарства, продавани със или без рецепта, могат да дадат фалшиво положителен резултат при полеви тест за наркотици. В световен мащаб това отклонение е 5-10%;
  • Позитивният резултат при първоначалния тест на пътя задължително трябва да бъде потвърден от последващо изследване на биологична проба в лабораторни условия;
  • Дрегерите за откриване на наркотични субстанции, които се използват в България, са одобрени на ниво Европейски съюз (ЕС) и масово се използват и в други европейски държави. 

„Истина ли е това, че хапче за настинка може да даде позитив за амфетамини на полицейския dragcheck?“ – пише читател до страницата на Factcheck.bg във Фейсбук. Изпратен е и линк към информацията за това кои лекарства могат да доведат до фалшиво положителен тест за наркотици, която се разпространява от Studio Framar.

Хапче за глава, капки за нос, седатив за нервите = фалшиво позитивен тест за наркотици?

Част от „безобидните“ лекарства, които често се използват при самолечение на грипни и вирусни състояния съдържат, макар и в малки количества, вещества, които при проверка за наркотици могат да реагират като психотропни субстанции и да доведат до положителен резултат при проверка на пътя. При полевата проба се търси наличие на забранени наркотични вещества в слюнката на проверявания, но доказването на злоупотреба с дрога зад волана става при повторно изследване на биологичен материал – кръв и/или урина в акредитирана химико-токсикологична лаборатория. Когато резултатът не се потвърди става известно, че първоначалният тест е дал фалшиво положителен резултат.

Така след употреба на нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС), капки за нос с отбъбващ ефект, сироп за кашлица, съдържащ кодеин, някои аналгетици или прахчета срещу грип и настинка можем да се окажем сред нарушителите на пътя  с фалшиво положителен резултат. Същото може да се случи и при прием на бета блокери или на медикаменти, предписани за антибиотично лечение, диабет, епилепсия, ХИВ, безсъние, депресия. 

Лекарствата без рецепта за настинка, грип и алергии, които съдържат съставката псевдоефедрин, могат да доведат до положителен тест за амфетамини.

Ибупрофенът е в клас болкоуспокояващи, наречени нестероидни противовъзпалителни лекарства. Всички НСПВС могат да причинят фалшиво положителен резултат за бензодиазепини и марихуана.

Антихистаминовите препарати, които се използват най-вече за лечение на алергии или симптоми на настинка и грип, както и при състояния като гадене или прилошаване при пътуване могат да провокират неверен резултат за метадон, опиати и фенциклидин.

Антибиотици на основата на левофлоксацин и ципрофлоксацин, както и рифампицин, използван при лечение на туберкулоза, могат да доведат до фалшиво положителен тест за опиати.

Сред останалите класове лекарства, които могат да компрометират резултатите при проверка за наркотици са медикаментите срещу диабет, антидепресантите и психосимулантите, които могат да реагират като амфетамини и метамфетамини. 

Фалшиво положителен тестът може да излезе и след консумиране на продукти, съдържащи маково семе, хапчета за отслабване, хранителни добавки, енергийни напитки, вода за уста.

Дали изброените лекарствени продукти ще дадат положителен резултат при тестването зависи от вида и количеството на поетото вещество, интензитета на приемането му, телесното тегло, скоростта на метаболизма на организма. За това и трудно може да бъде определено с точност каква е дозата, която би отчела нарушение при тест на пътя.

Откриване и „измерване“ на нарушението

Откриването на дрога в организма може да се извърши с различни биологични проби от слюнка, кръв, урина, пот, коса. Най-често използваният метод при първоначална проверка на пътя е изследването на слюнката. Също така е важна и чувствителността на теста, който се използва при проверката.

Устройствата, които се използват у нас до 2022 г. при проверка на пътя за засичане на дрога в организма са DrugCheck3000 и DrugTest5000. И двата теста са одобрени като медицински изделия за използване в ЕС. Чувствителността им се измерва в нанограм на милилитър (ng/mL) и дава минималното количество наркотично вещество, което дава положителен резултат.Търсят се метаболити на най-масово използваните психотропни вещества. 

  • амфетамини: 50 ng/mL;
  • метамфетамини: 35 ng/mL
  • кокаин: 20 ng/mL;
  • опиати (морфин): 20 ng/mL;
  • марихуана (THC): 5 ng/mL;
  • бензодиазепини (диазепам): 15 ng/mL;
  • метадон: 20 ng/mL;
  • кетамин: 300 ng/mL

След употреба наркотикът постъпва в кръвообращението, от където навлиза в мозъка, за да окаже своето психотропно въздействие. Тялото веднага започва разграждането на наркотичните вещества до техните метаболити, които се изхвърлят през отделителната система. Този процес отнема различно време за всяко вещество, обикновено от няколко десетки минути до няколко десетки часа. DrugTest 5000 например открива употреба на наркотични групи в следния времеви диапазон:

  • канабиноиди (марихуана, канабис): до 14 часа;
  • бензодиазепини: до 72 часа (зависи от вида на приетия медикамент);
  • амфетамини: до 72 часа;
  • метамфетамини: до 72 часа;
  • екстази: до 48 часа;
  • опиати (хероин, морфин): до 21 часа;
  • кокаин (и крек): до 60 часа;
  • метадон: до 24 часа.

При марихуаната времето варира според честотата на нейното използване. THC (активната съставка в канабиса) реагира до 12 часа след употреба при хора, които рядко  посягат към нея. При по-често използване прозорецът се разширява до около 30 часа. THC може да бъде открит в проби от урина и след около месец след последната употреба, защото тялото съхранява активното вещество в мастните клетки за по-дълъг период от време.

При проверките в България най-често се засичат марихуана, амфетамини и метамефатамини, по-рядко – кокаин и екстази, показват данни от адвокатски практики.

Полевите тестове дават само референтен резултат, основан на имуноанализ. Затова след положителен резултат следва даване на проба от кръв, урина или слюнка за анализ с GS-MS газ-хроматографски (или друг подобен) метод в специализирана лаборатория. Основната цел на инструменталния анализ е да се определи количественото съдържание на наркотичните вещества. Смята се, че резултатът от повторното изследване е валидният и той има доказателствена стойност при наказателен процес. Непотвърденият от клинико-токсикологичния анализ тест определя първоначалния тест като фалшиво положителен. В световен мащаб несъответствието между първия и втория тест е около 5-10%.

У нас изследване на Националния фокус център за наркотици и наркомании (НФЦНН) към Националния център по обществено здраве и анализи показва, че през 2021 г. 45% от полевите тестове у нас са дали фалшиво положителен резултат. Първото по рода си проучване, представено в „Темата на Нова“ през февруари тази година, показва, че 58,6% от неверните резултати са били отчетени от DrugCheck3000, а 37%- от DrugTest5000. Тези данни са принудили Министерството на вътрешните работи да изтегли от използване DrugCheck3000 през 2022 г.

След последните промени в Наказателния кодекс, които предвиждат по-тежки наказания за шофьорите, които предизвикат тежки катастрофи, омбудсманът Диана Ковачева изпрати в края на август препоръка до министъра на здравеопазването и министъра на вътрешните работи, в която настоява да бъде направен списък на лекарствата, които могат да доведат до фалшиво положителен тест за наркотици.

В свой доклад от ноември 2022 г. Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (EMCDDA) препоръчва националните законодатели да отчитат различни фактори, когато се занимават с шофирането с наркотици. Например, наличието на практически и надеждни тестове за наркотици, въздействието на наркотиците и шофирането върху обществената безопасност и отношението на държавите към употребата на незаконни наркотици. „Санкционирането на шофьор независимо от нивото на откритите лекарства (подходът на „нулева толерантност“, който се прилага и в България) означава, че може да не е имало заплаха за обществената безопасност, тъй като някои метаболити могат да бъдат открити в урината дни или дори седмици след приема на лекарството“, се казва в доклада. 

През март тази година Европейската комисия обяви, че възнамерява да върне своя план за нулева смърт на пътя с цел да намали наполовина смъртните случаи и тежките наранявания по пътищата между 2020 г. и 2030 г. и да ги доближи до нула до 2050 г. В плана е предвидена нова система, при която ще се отнемат книжките на водачи, които извършват тежко нарушение. Това включва шофиране под въздействието на наркотици или алкохол, довело до смърт или сериозно нараняване, или превишена скорост. Санкцията ще се прилага независимо от това в коя държава на ЕС е извършено нарушението.  

Проверено:

Множество класове лекарства, сред които болкоуспокояващи, медикаменти за настинка, алергия и инфекции могат да дадат фалшиво положителен резултат при полеви тест за наркотици. Най-често масово използваните лекарства реагират като амфетамини или опиати при проверката. Реалното наличие на психотропни вещества в организма се установява след повторен клинико-токсикологичен анализ. Заради големия брой несъответствия между резултатите от първия и втория тест, един от двата дрегера, използвани в България при проверка на пътя- DrugCheck3000, вече не се употребява. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина