ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
БългарияВластИзбориНовини

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се срещат днес в парламента

ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната-Демократична България“ ще проведат лидерска среща в търсене на консенсус по темите, засягащи дневния ред на държавата и обществото в контекста на предстоящото връчване на първия проучвателен мандат, съобщава БТА.

Срещата е насрочена за днес от 10:30 часа в зала „Запад“ на Народното събрание (НС).

В настоящата седмица ГЕРБ-СДС ще покани на срещи и лидерите на останалите парламентарно представени партии в 49-ото НС, информираха още от пресцентъра на ГЕРБ.

Миналата седмица президентът Румен Радев направи консултации с парламентарните групи преди връчването на първия проучвателен мандат. Сред обсъдените въпроси бяха вариантите за съставяне на редовно правителство в това Народно събрание, приемането на бюджета за тази година и законодателните приоритети.

Най-доброто за България е коалиция между двете най-големи политически сили – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при консултациите. Той посочи, че ГЕРБ-СДС има вариант и за експертен, и за партиен кабинет. Няма да бъда кандидат за премиер, каза още Борисов.

Хората казаха – без ГЕРБ не може, но въпреки че са първи, не могат да управляват сами, добави той. Затова и ние прилагаме много търпение, увери Борисов.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков каза, че ПП-ДБ не могат да дадат подкрепа за първия мандат на ГЕРБ-СДС. Слагаме ясен стандарт в българската политика – това, което обещаваме преди изборите, да бъдат нашите действия и след изборите, коментира той. При положение, че първият мандат не събере мнозинство, ние сме готови да предложим ясна възможност българският парламент да избере правителство с втория, заяви още Петков при консултациите при президента Румен Радев.

В отговор лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова „Продължаваме промяната – Демократична България“ да назоват с чия подкрепа смятат да направят правителство с втория мандат. Партията на промяната и „Демократична България“ казват, че искат да направят правителство с втория мандат, но с подкрепата на кого, попита Бойко Борисов и призова „Продължаваме промяната“ да кажат поименно кой ще ги подкрепи, защото по думите му формулировката, с всички, които искат, означава с никого.

От ПП-ДБ заявиха, че са готови да търсят подкрепа за втория мандат от всички, както и да предложат вариант правителство на малцинството.

Преди два дни Кирил Петков коментира, че не могат да подкрепят правителство с първия мандат и не искат участие на министри от ГЕРБ-СДС в тяхно правителство, но искат правителство. По думите му, „ключът“ е ПП-ДБ да предложат правителство на малцинството, а заедно с ГЕРБ-СДС да говорят по политики. Според мен е много разумно, ако те искат да видят що за правителство сме готови да предложим, да ни поканят на среща, на която ще отидем, каза Петков.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина