ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ЖивотНовини

Изкуството на шопинга… и сетивата ликуват

Две от най-големите компании, управляващи модния бизнес днес – LVMH и Kering зададоха интересна посока, която сля в един успешен откъм постъпления в продажби танц между изкуството, шопинга и потребителското преживяване.

Не е тайна, че създателят на LVMH – Бернар Арно, истински ценител на изкуството, проправи пътека на тази тенденция още преди години, когато инвестира в създаването на фондация LVMH в Париж. (Фондацията всяка година раздава награди, които компанията връчва на талантливи млади модни дизайнери.) Арно, който оглави класацията на най-богатите бизнесмени и измести от трона всемогъщия Джеф Безос, съзря желанието на почитателите на брандовете, включени в конгломерата, който управлява LVMH, да преживяват нещо повече от просто пазаруване. Затова им предложи магнетичната формула на изкуството на шопинга. Незабравимо преживяване, в което пазаруването се доближава до артистично гмуркане в света на най-интересните и предизвикателни фигури в съвременното изкуство или пък притежаването на една малка част от шедьоврите на класическото изкуство.

В опитите си да възпита вкус и да спечели нови поддръжници на тезата си, милиардерът, който във Франция наричат „акулата“, защото не признава провали и неспечелени битки, превърна Ню Йорк, Токио, Лондон и Париж  в една голяма градска среща с иконата на съвременното изкуство – 93-годишната Яйои Кусама. Гигантски кукли, които са нейни двойници, се появиха около витрините на магазините на LVMH, за да лансират новата й колекция с конгломерата на лукса.

Източник: instagram.com/ The official Instagram account of Louis Vuitton

Точките на Кусама, които са неин запазен знак, са отново в центъра на колекцията от чанти и аромати, носещи логото на бранда, а срещата с Кусама като великан превръща пазаруването в незабравима среща с изкуството. Поне такава е концепцията на Арно и екипа му, които слагат знак равно между лукса и изкуството. Това е тенденцията и в „имперския“ му поход по света, защото броени дни след лансирането на Кусама колекцията, дойде новината, че Арно е закупил и последния дом на любимеца си Леонардо да Винчи в Милано. Там, където създателят на „Мона Лиза“ е завършил прочутата си картина „Последната вечеря“. Аристократичната къща в сърцето на Милано, която е подарък на Да Винчи от Дука на Милано, е истинска перла в короната в луксозната колекция на Арно и по всичко обещава, че ще вдъхнови нещо ново в креативните му планове.

Много по-скромни в „бракуването на модата и изкуството“ са вечните му конкуренти от Kering, които залагат на по-спокойната и благородна agenda в тази посока. Съпругът на актрисата Салма Хайек –Франсоа-Анри Пино, който управлява компанията заедно с прочутия си баща, един от най-големите колекционери в световен мащаб Франсоа Пино, разчита на по-консервативната, но и по-уважителна към изкуството стратегия. Той използва витрините на магазините, за да представя интересни и млади артисти, обединени в една концепция, най-често свързана с някои от продуктите или колекциите на модните брандове на компанията.

Издигането на потребителското преживяване на пиедестал е подкрепено от цифри, разбира се. Според Forbes 71% от потребителите се чувстват разочаровани, когато потребителското преживяване в магазините на даден бранд не е персонално. 81% от потребителите в световен мащаб са готови да платят повече за преживявания, които повишават пазаруването, разкриват Capgemini. Близо 60% от потребителите очакват повече от половината от търговските площи да бъдат посветени на изживяване, а не на продукт до 2025 г., според the-future-of-commerce.com

Данните, свързани с различните проучвания, попадат във фокуса на големите брандове и те работят неуморно, за да отговарят на нуждата на потребителите да преживяват емоции, които да изпълнят забавлението на пазаруването с още нещо… нещо специално, нещо точно за тях, нещо, за което да говорят. Така подхождат не само брандове като Louis Vuitton, Chanel и Canada Goose. Така е и в L’Occitane en Provence в Ню Йорк, където в търговските площи се изработват сувенири за потребителите, онлайн платформата Farfetch, проектът Nike By You, който дава възможност да се създават персонализирани модели спортни стоки.

Източник: instagram.com/bg_iqos

Такива примери има и в България. Подчертано  потребителско шопинг преживяване ни дават бранд бутиците на водещата бездимна алтернатива у нас IQOS, която е научно доказан по-добър избор от продължаващото пушене. При пълнолетните пушачи преминали изцяло към устройство без горене се наблюдава намаляване на рисковите фактори, в сравнение с продължителната употреба на цигари.

Идеите за важността да бъдем заедно, да празнуваме многообразието, да отбелязваме значимите моменти намират своето отражение в бутиците на иновативния бранд чрез различни активности, насочени към пълнолетните пушачи, пристъпили прага на бранд пространствата. С преживяване и обслужване на ниво, еквивалентно на това в другите бутици на бранда по света, там пълнолетните пушачи могат да получат информация, свързана с бездимната алтернатива, да бъдат ангажирани с преживявания, свързани с изкуство, музика, иновации и вкусове, които събуждат сетивата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина