Подтепето

разследване

04 Ян, 2017

Измервателната станция за чистотата на въздуха от баня Старинна мери замърсяването край Галакси

Адв. Екимджиев: Преместването на съоръжението е престъпление, сравнимо с Чернобил

Администрацията отказва да информира хората с решението си да позиционира устройството в една от градските зони с най-чист въздух, смята юристът, водещ делото за мръсния въздух

Според европейска директива, станциите трябва да замерват фините прахови частици на най-критичните места

Станцията замерва въздуха на кръстовище в Тракия, а не край Чифте баняПремахнатата от кръстовището на баня „Старинна” измервателна станция, следяща чистота на въздуха в най-замърсената градска зона, е ситуирана на кръстовището на бившия „Пени маркет” в квартал Тракия. Или иначе казано замерва фините прахови частици в атмосферата в градския квадрат с може би най- чист въздух под тепетата. Съоръжението се намира в близост до парк Лаута, между велоалея, зелена детска площадка и най-голямото все още незастроено парче земя в жилищния район. „Тук това чудо замерва замърсяването около клуб „Галакси”, отговори ни с чувство за хумор на въпрос дали станцията е монтирана на логично място млад мъж, бутащ детска количка до алеята за колоездачи.

Решението на общината да премести станцията от Чифте баня в Тракия адвокат Михаил Екимджиев определя като безобразие. Това е престъпление, сравнимо с Чернобил. Местната власт на практика отказва да информира хората какво дишат. Съоръжението бе премахнато от градинката на Семинарията- една от най-критичните градски точки, за да бъде преместено в една от най-чистите- там, където блоковете са топлофицирани, домакинствата не се отопляват на твърдо гориво, трафикът не е толкова натоварен, има много зелени площи. Това противоречи на европейската директива, която задължава тези станции да бъдат разполагани на най-критичните места с най-голямо замърсяване на въздуха, за да информират хората за опасността на здравето и живота им. Станциите не се слагат за статистика, а за информация и за предприемане на конкретни мерки от страна на хората сами да се предпазят, коментира пред Под тепето адв. Екимджиев, който води делото за мръсния въздух в Пловдив. Той уточни, че процесът е приключил още през септември и всеки момент се очаква да излезе съдебното решение.

Историята

Станцията край СеминариятаБроени дни, след като от Бизнес експертен съвет – Пловдив и Европейската асоциация за правата на човека обявиха, че всеки, който желае, може да се присъедини към съдебния иск срещу общината за мръсния въздух, кметът Иван Тотев прочете пред журналисти писмо от МОСВ, според което данните за замърсяването на въздуха в Пловдив не са обективни. В документа се твърдеше, че измервателната станция не мери правилно, защото не отговаря на Наредбата за позициониране.

На 2 април 2012-а година главният еколог на Община Пловдив д-р Стефан Шилев, шеф на РИОСВ към днешна дата, обясни, че транспортно ориентираната автоматична измервателна станция според изискванията трябва да има 270-градусова видимост към кръстовището, а това не е така. Освен това в близост до нея имало „други точки - източници на емисионно замърсяване“, т. е. големи комини, обяви тогава Шилев.

Репортерска проверка обаче показа, че в протоколите от ревизията на станцията няма такива данни. Експертна комисия през феруари 2011-та не е установила нарушения в автоматичната измервмателна станция при Чифте баня, според Валери Стефанов – тогава началник на отдела, отговарящ за автоматичните измервателни станции в Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС). Тогава експертната комисия не е дала предписание, че станцията на Чифте баня не отговаря на Наредбата за позициониране и следователно данните от нея не са точни. Във въпросната комисия е имало група от специалисти от ИАОС, МОСВ, РИОСВ и общината.

По същото време от Стефанов стана ясно, че в в Изпълнителната агенция, която стопанисва автоматичните базови измервателни станции, е получено писмо от Община Пловдив, подписано от изпълняващия длъжността кмет Розалин Петков, с предложение за ново място за позициониране на точката. Писмото по всяка вероятност е изпратено в седмицата след 20-и март 2012, когато Тотев бе в кратка отпуска.

На въпросите защо станцията е поставена на това място тогава и кога се е изяснило, че не отговаря на наредбите, от ИАОС отговориха, че районът на кръстовището е единственото подходящо място, предложено от местната администрация 3 години по-рано. Преди 4 години, когато бе повдигнат за пръв път въпросът за препозициониране на станцията от Агенцията твърдяха, че решението за преместване на въпросното съоръжение идва от екоминистерството, но не е въз основа на споменатата национална проверка.
Тогава специалисти от РИОСВ – Пловдив и Регионалната лаборатория към ИАОС коментираха, че е нормално показателите, които отчита станицята на Чифте баня, да са със завишени стойности, тъй като измервателната точка е транспортно ориентирана и поне по 2-3 пъти на ден на кръстовището се образуват тапи от чакащи автомобили с работещи двигатели.

Другата базова автоматична измервателна станция в Пловдив се намира в градинката на кв. Каменица. Там завишени норми и то с малки амплитуди се отчитат по време на отоплителния сезон при безветрие.

Има ли Пловдив главен еколог?

Доц. Стефан Шилев оваканти длъжността Главен еколог преди година и половина Има ли Пловдив главен еколог в момента? Въпросът на този отговор е твърде сложен. И звучи като „По-скоро не”. Дори журналистическата гилдия не знае кого да потърси по казуси, касаещи общинската дирекция „Екология и управление на отпадъци” в последната година и половина. Връзката с този отдел в администрацията се скъса в момента, в който еколог №1 доц. Стефан Шилев оглави РИОСВ- Пловдив и оваканти поста. От тогава ангажиментите му по заместване се изпълняват от Василка Чопкова, а конкурс за така важната длъжност не е обявяван.   

Очаквайте продължение. По темата работят Таня Грозданова и Иво Дернев

Няма направени коментари
Още от рубриката "разследване"

Подобни новини

28 Юни, 2017

Община Пловдив възлага писане на „Програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух“ по спечелен проект за 93 хиляди лева

Вече има петима канидати за анализиране на данни и изготвяне на стратегически План за действие с конкретни мерки до 2023 г.

Отговорните институции упорито мултиплицират нова математика, според директора на РИОСВ и екодирекцията на Общината 80 е по-малко от 69

Автомобилните изпарения, отоплението на твърдо гориво и производството са основните източници на замърсяване в града

В Пловдив започва нова програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух, обяви на специална пресконференция днес заместник-кметът Розалин Петков. Община Пловдив стартира изпълнението на проект „Разработване на „Програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух (КАВ) на територията на Община Пловдив“ и План за действие към същата за периода до 2023 г.

За сега единственото ясно нещо е че за 93 хиляди лева ще ...

» повече
05 Ян, 2017

Всеки ден от началото на годината се отчита замърсяване на въздуха в Пловдив

Превишаването на нормата е между 1 и 3 пъти, основно в часовете след  19 часа и от 10 до 13 часа

Гражданите трябва да се ориентират към използването на градския транспорт, споделени пътувания с автомобили, използване на друг тип отопление, съветват еколозите

Таня Грозданова

Все повече пловдивчани се оплакват от качеството на въздуха, който дишаме и все по-често по улиците се виждат хора с маски на лицата. Официалната информация за качеството на атмосферния въздух от измервателните станции показва превишени норми на фини прахови частици ежедневно от 1 януари насам. От Под тепето се свързахме за коментар с директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив – доц. Стефан Шилев.

Доц. Шилев, от началото на зимата състоянието на въздуха ...

» повече
05 Ян, 2017

Поставят скоби на нарушителите в Синя зона с електромобил

Еко екип „закопчава” в центъра на Пловдив         

ОП „Паркиране и репатриране“ с нова стъпка към намаляване на вредните газове

Тихо и без допълнителни въглеродни емисии с чисто нов електромобил служителите на общинско предприятие „Паркиране и репатриране” от днес поставят скоби на нарушителите в Синя зона, похвалиха се от Община Пловдив.   

Модерната придобивка, която се явява вторият за сега специализиран автомобил на „въоръжение” в администрацията на града, е  предоставена на екипа, който поставя и демонтира скоби на неправилно паркираните коли.  

„Електромобилът  е изключително екологичен, с нулеви емисии на въглероден диоксид и всякакви други вредни газове и вещества. Особено подходящ е за работата на „Паркиране и репатриране“, тъй като служителите на предприятието са в непрестанно движение предимно в центъра на града“, коментира ...

» повече