КриминалеНовиниСъдТемида

ВКС потвърди намалената присъда на украинският шофьор Станислав Пислар, убил с ТИР-а си на магистралата двама души

Върховният касационен съд потвърди изцяло намалената присъда от 4 години и 8 месеца затвор на 31-годишния украински шофьор Станислав Пислар, който с ТИР-а си помете и уби на място бременната Северина Коралска и мъжа й Ивайло Минчев на магистрала „Тракия“.

Пислар е признат за виновен в причиняване на смърт по непредпазливост на двама души, настъпила при катастрофа на автомагистрала „Тракия“.

С присъда от 2019 г. Окръжен съд – Пловдив го е призналза виновен в това, че на 28 май 2018г., на автомагистрала „Тракия“, при управление на товарен автомобил влекач „Волво“, е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на Ивайло Минчев и бременната му приятелка Северина Коралска, като деянието е извършено след употреба на наркотични вещества /тетрахидроканабинол/, като случаят е особено тежък и го е осъдил на 7 години лишаване от свобода. Украинецът е лишен от право да управлява МПС за срок от 7 години.

Недоволни от присъдата останали  роднините на жертвите и подсъдимия . Те  са подали жалби в Апелативен съд, с искане за увеличаване и съответно намаляване на наказанието. След разглеждане на делото Пловдивският Апелативен съд изменя присъдата на Окръжния съд, като приема, че  подсъдимият е извършил само едно нарушение на Закона за движение по пътищата и е с ниска степен на обществена опасност , поради което не е налице квалифициращият признак „особено тежък случай“. За това Апелативният съд намалява наказанието на шофьора от 10 на 7 години лишаване от свобода, което при редуциране с 1/3, заради съкратения съдебен процес, остава 4 години и 8 месеца лишаване от свобода, като го лишава и от право да управлява МПС за срок от 5 години и 6 месеца.

Върховният касационен съд е преценил, че правилно апелативните магистрати са приели, че  в случая водачът е нарушил единствено правилото за движение по пътищата по чл. 20, ал. 1 от ЗДвП за непрекъснат контрол върху превозното средство, в причинна връзка с настъпилия обществено опасен резултат, поради което е изходил от законосъобразната позиция, че дееца следва да носи наказателна отговорност само за нарушения на тези правила  за движение по пътищата, които се намират  в пряка причинно – следствена връзка с настъпилия вредоносен резултат.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина