ЗдравеПУЛС

Мъжът с пришитата в УМБАЛ „Св. Георги” ръка: Не медицина, беше магия!

Полицейският шеф от Добрич Иван Иванов вече движи пръстите си

Той е имал голям късмет- след катастрофата на помощ му се е притекъл медик, който превързал крайника му и направил турникет, а после е попаднал на правилното място при правилните специалисти

Не медицина, това беше магия. Хората, които ме оперираха са магьосници. Те са задминали с много границите на таланта. Така Иван Иванов от Добрич се обърна към хирурзите от УМАЛ „Св. Георги”, които пришиха ампутираната му при катастрофа на магистрала Тракия ръка и спасиха крайника му. Вършим работата си. Нищо повече, не ни ласкай, обърнаха се към пациента си докторите Бацелов и Харалампиев. Те създадоха добрата новина на седмицата и отново припомниха, че българското здравеопазване трябва да намира място в медиите не само със скандалите в него, а и с чудесата, които правят ежедневно родните медици в болници като „Св. Георги”.

Шефът на Криминална полиция в Добрич Иван Иванов пътувал със съпругата си към Пловдив, за да се срещне с приятели. Карал спокойно по магистралата, когато камион пред него пука гума и го вкарва в мантинелата. Ударът е бил страховит, тъй като колата на Иванови изхвърча в насрещното платно. Полицаят излиза от смачканото си возило и вижда ръката си почти напълно откъсната-  виси само на един нерв и малка част от мускул. 47-годишният мъж вади късмет, тъй като зад него се движел лекар. Медицинското лице изскача от автомобила си и оказва перфектната първа помощ в такава ситуация. Той свършва и основната част от работата, за да бъде спасен крайникът на пострадалия. Превързва изключително добре ръката, прави турникет, при това скоростно. След което Иванов е откаран спешното отделение в „Св. Георги”.

Докараха го с не просто ампутирана, ами смляна от мантинелата ръка, откъсната между лакътя и рамото. Ключът към успеха в тази ситуация бе логистиката и бързината. Иван е имал късмет, че зад него е шофирал доктор, разказа д-р Бацелов. Той подчерта, че след като е бил докаран в спешното, много бързо пациентът се е озовал на хирургичната маса и е започнала интервенцията по пришиване на ръката му. В нея са участвали общ екип на съдова хирургия и травматология. В него са влизали десет специалисти. Хирурзите са били изправени пред ред проблеми, като един от най-сериозните е бил замърсяването на откъснатата ръка – по нея е имало пясък, треви и стъкла. Заради тежката травма и замърсяването е имало огромен шанс Иванов да изгуби ръката си. Хирурзите обаче били решени да не го допускат. Първо били възстановени кръвоносните съдове, после разкъсаната плът била детайлно почистена, а след това и реплантирана. След това счупванията по крайника били „заковани” с много титаниеви импланти.

Днес вече Иван движи пръстите си. Смятаме, че на този етап нещата изглеждат повече от добре. Ръката е топла и подвижна. В последствие сигурно ще се наложи единствено кожна пластика, обясни д-р Харалампиев. Двамата с колегата му Бацелов уточниха, че подобно пришиване на крайник са правили наскоро. Тогава реплантирали подбедрица на пациентка, пострадала от косачка.

Чувствам ръката си добре. Дори ми пощипва от превръзките. Надявам се на добри перспективи благодарение на тези лекари. Имам нови приятели в Пловдив и нови поводи за идване тук, обясни от болничното си легло Иван Иванов. Криминалистът от Добрич не скри, че има бегли познания по медицина, а и дъщеря му следва това в столицата. Смятам, че това, което се случи с моята ръка, е чудо и съвършен професионализъм от страна на хората, които се погрижиха за мен. Усетих мистичната част от медицината, каза усмихнатият пациент. И уточни, че съпругата му е добре и също се намира в „Св. Георги”.

Постигнахме този резултат благодарение на перфектното отделение, създадено лично от проф. Джамбазов. Благодарение на това, че имаме най-доброто спешно в Южна България, благодарение на това, че имаме хора тук. А както знаете, в спешната помощ се искат хора. Затова спешността е и много скъпо нещо, обясни д-р Бацелов, докато преглеждаше ръката на пациента си Иван.   

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина