МненияПод ножа

Бурките като бизнес!

Шансовете от пазарджишката махала да излязат „терористи” не са по-високи от на „звездната двойка” Баневи да седнат в президентството, но знае ли човек?

Димитър Герганов

Нов втрещяващ дебат се настани в родното публично пространство. За или против бурките? Важна ли е темата? Много хора биха казали: „цялата Мара втасала и като видяла, че подковават коня, вдигнала крак и тя”. Други ще настояват, че сега е моментът да се вземат законови мерки, преди проблемът да е добил епидемични размери. Какво все пак е бурката, известна още като фередже или никаб? Най-общо,  става въпрос за покривало с две дупки за очите, което скрива лицето на жената. Разпространено е в някои арабски и азиатски страни с обикновено деспотични режими.

        Трябва да се отбележи, че никъде в Корана няма изискване за подобно задължение – текстовете, които се занимават със стайлинга на жените, като цяло предписват облеклото да бъде скромно, а също така да е покрита „пазвата”, както и да не се показват украшения. Все пак има изречение, препоръчващо на дамите, когато излизат да носят „джилбаб” – дългата свободно падаща мантия, за да не бъдат изкушавани от двуличници. И толкова. Всякакви други забрани и предписания са късни човешки интерпретации наложени на определени места от ултраконсервативни авторитети.

          Но да се върнем в България. Проблемът се казва Пазарджик, където в циганска махала една нощ поселението си лягат като евангелисти, а на сутринта се събуждат – „праведни мюсюлмани”. Твърди се – срещу заплащане, което идва на редовни месечни вноски. Предприемчиви са, нали? Иновативно решение в най-добрите традиции… „Щедрите благодетели” обикновено са саудитски фондации специализирани в „износа” на уахабитски ислям. Съчетанието на гето, финансиране от чужбина и фереджета навява мрачни асоциации в контекста на случващото се в Западна Европа. Лондон, Мадрид, Париж, Брюксел – зловещите атентати не могат да бъдат забравени. Големият въпрос е – става ли от циганина джихадист?

         Не използвам политкоректния термин „ром”, защото тези хора не са „римляни”, все пак. Наричат се цигани, откакто се помнят и в това няма нищо обидно. Шансовете от пазарджишката махала да излязат „терористи” не са по-високи от на „звездната двойка” Баневи да седнат в президентството, но знае ли човек? Затова е време от ДАНС да си оправдаят заплатите като проследят и блокират финансовите източници. Секнат ли плащанията, които за въпросните „вярващи” имат характер на „работна заплата” само след месец ще изчезнат, и бурките, и дългите бради. След това няма да е зле държавата да започне целенасочена политика за промяна на средата в гетата. Ще струва пари и ще отнеме време, но все от някъде трябва да се тръгне, ако не искаме да си имаме български „Моленбек”.

       Що се отнася до бурките – най-удачната опция, като че ли е абсолютна забрана с аргументи свързани със сигурността. Междинни варианти, например без ферджета в обществени институции няма да ни свършат работа. Как обаче ще се контролира запрещението и каква ще бъде санкцията при нарушаване? Глоба и/или арест? Не звучи много демократично. Налага се да проучим чуждия опит, но за съжаление във Франция и Белгия, където бурките са забранени, не са открили идеалната „рецепта”.

       Някои заблудени псевдолиберали ще „скочат”, че правото на избор се нарушава, но всъщност – те се заблуждават. Фереджетата са точно обратното на това, което наричаме – човешки права и граждански свободи. Защото едва ли някой нормален човек смята, че „забулената” жена решава сама и ако поиска може да свали покривалото. Ще го свали, ама ще свърши зле! Очакват я „превъзпитателни съвети” от съпруга й или мъжките й роднини, а ако много упорства и нещо по-лошо. „Най-доброто”, което би могло да й се случи е да бъде отритната от общността. Обикновено обаче не става така – „лошият пример” е заразителен! 

        Бурките в Пазарджик все още са просто бизнес. Засега. Колкото по-бързо въпросните „предприемачи” бъдат отказани, толкова по-добре за всички!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Изпрати новина