АктуалноГрадътМненияНовиниПод ножа

Петима от ДС са кандидат-депутати от Пловдив, предимно от „патриотични“ структури

Десетки лица, кандидати в цялата страна сътрудничели на бившата Държавна сигурност, само шепа структури са „чисти“

Бивши служители на Държавна сигурност са регистрирани в листите на почти всички партии кандидати за парламента. Това стана ясно от публикувания списък на Комисията за разкриване на сътрудници на ДС две седмици преди изборите. Петима от тях се надпреварват в Пловдивския 16-и многомандатен избирателен район. Любопитно е, че 4 от 5-мата са в листи на промотиращи се като „патриотични“ партии и коалиции.

На национално ниво само шепа структури са „чисти“ от служители на Държавна сигурност. С най-голям шанс за влизане в парламента от партиите без хора от ДС е „Демократична България“. Такива са също по-популярните „Глас Народен“ на Светльо Витков, както и националистическата БНС-НД. Без агенти са и партии, на които повечето социологически агенции дават нищожни шансове – като листите на структурите „Правото“, „Български съюз за директна демокрация“, „Благоденствие – Обединение – Градивност“ и „Общество за Нова България“. Последните формации имат по-кратки листи, като в Пловдив изобщо имат само по двама до петима кандидати.

Лидер в Пловдив с трима от ДС е русофилската структура „Възраждане на Отечеството“, чиито слоган е „България е по-силна с Русия“. В пловдивската им листа има трима бивши от ДС – вторият в листата Огнян Сапарев, четвъртият – Георги Георгиев и Христо Монов, на осмо място.

Един бивш служител на ДС има в „БСП за България“ – Тодор Тодоров, който е на едно от последните места в листата под номер 21. Един има и от листата на „Атака“ – Борис Златарев, пети в пловдивската листа на националистите.

В областта – 17-и МИР бившите от ДС са повече. Отново безспорен лидер е русофилската „Възраждане на отечеството“ с 4 кандидата в листата си (двама от които са и в 16-и МИР). По един с картонче в ДС имат „Възраждане“ на Костадин Костадинов, новата коалиция между Веселин Марешки и Валери Симеонов „Воля-НФСБ“, протестърската партия на Мая Манолова „Изправи се! Мутри вън“, ДПС и партията на Слави Трифонов „Има Такъв Народ“.

В цялата страна бивши служители на ДС има на практика във всички водещи партии, които получават около или над 4% шанс, с изключение на „Демократична България“. В листите си ГЕРБ-СДС имат един кандидат в Русе, ДПС – трима, „Има такъв народ“ също трима, „Изправи се! Мутри вън“ двама, колкото има и листата на Васил Божков „БНО“. Много по-богати на бивши агенти или служители на ДС са БСП с 15 души, както и промотиращите се като патриотични структури „Воля-НФСБ“ с осем и ВМРО със седем от Държавна сигурност.

Пълен списък може да видите от този линк.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина